Danas u Andrićgradu obilježavanje 100 godina od velike pobjede srpske vojske

U Andrićgradu će danas na Vidovdan biti obilježeno stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, kada će na ulazu u kameni grad biti otkriven i spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.
Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske i Srbije, a spomenik bi trebalo da otkrije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Svečano obilježavanje počeće u 14.00 časova kada će o velikoj pobjedi srpske vojske govoriti idejni tvorac Andrićgrada, reditelj Emir Kusturica, a na vidovdanskoj svečanosti besjediće srpski akademik Matija Bećković, koji je ranije ocijenio da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu poslije gotovo 500 godina ujedno i spomenik duši srpskog naroda.

Prema programu obilježavanja, predviđen je nastup glumca Nenada Jezdića, orkestra MUP-a Republike Srpske, kvarteta Banjalučke filharmonije i hora “Srbadija”.

U 20.00 časova u Galeriji “Lubarda” Andrićevog instituta biće otvorena izložba pod nazivom “Zaboravljeni heroji”, a u 21.00 čas publika u Andrićgradu imaće priliku da pogleda predstavu “Samoubice” u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći uz obilježja Ivi Andriću i Petru Petroviću NJegošu u Andrićgradu, djelo je vajara Zorana Kuzmanovića, koji je i autor skulpture Gavrilu Principu postavljenoj u Beogradu.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obilježja braći Sokolović, te da je ideja da taj spomenik pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile “huškajući nas na ratove”.

“Željeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primjere. Od 28. juna, te dvije ljudeskare, Mehmed paša i Sveti Makarije, u prijateljskom zagrljaju, stajaće na ulazu u Andrićgrad”, istakao je Kusturica.

/SRNA/