Četiri ozbiljna poziva u pomoć koja vam tijelo šalje

Organizam nikad ne razvija zdravstveni problem odjednom, već pokazuje znakove i mjesecima prije.
Nervoza... - Foto: ilustracija

Nervoza…Foto: ilustracija

Problem nastaje ako ih ne uočimo i ne reagujemo. Prvo što treba da uradimo je ono što je u našoj moći – da prilagodimo ishranu i životne navike, a ako je problem uporan obavezno treba da se posavjetujemo sa doktorom.

Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Ambulanti za odrasle Gradskog zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Beograd objašnjava koji simptomi mogu da ukazuju na probleme sa zdravljem.

1. Nesanica, nervoza i grčevi u nogama

– Kombinacija ova tri simptoma znak je da vam nedostaju minerali, najčešće kalijum ili magnezijum. Bolni grčevi, usljed nedostatka kalijuma, se najčešće javljaju kod osoba koje koriste lijekove na bazi dijuretika za obatranje krvnog pritiska, ali se mogu javiti i kod zdravih osoba usljed dehidratacije. Osobe kojima nedostaje magnezijum često su razdražljive i nervozne – objašnjava dr Šehić.

Kako biste nadoknadili gubitak, pojačajte dnevni unos namirnica koje obiluju ovim mineralima, poput banana, paradajza, spanaća i pomorandže, a ako ni to nije dovoljno uzmite dodatak ovih minerala.

2. Suva koža, krti nokti i kosa

– Ovi znaci, naročito ako traju nedjeljama i nemaju uzrok u spoljnim faktorima poput promjene kozmetičkih sredstava, mogu ukazivati na pad funkcija štitne žljezde. Uzrok za smanjen nivo hormona štitne žljezde može biti stres, ali i vremenski uslovi. U svakom slučaju, ako primjetite ove znake obavezno provjerite vašu štitnu žljezdu – savjetuje doktorka.

3. Stalna želja za slatkim

– Svako povremeno žudi za malo čokolade, ali ako je želja za slatkim svakodnevna česti uzročnici su iscrpljenost, stres, pa i depresija. Kada vam tijelo traži glukozu slobodnu mu je dajte, ali u manjim količinama i birajte zdravije oblike kao što su tamna čokolada, med i slično. Pretjerana konzumacija slatkiša nadražuje pankreas koji tada luči veću količinu glukoze i dovodi do stanja hipoglikemije – objašnjava dr Šehić.

4. Krvarenje desni

– Iznenadno ili stalno krvarenje desni dok perete zube ukazuje na paradontopatiju, ali i na lokalnu infekciju, pa i neko krvno oboljenje koje uslovljava krvarenje. Zbog toga se obavezno javite ljekaru kako bi se utvrdio tačan razlog krvarenja – ističe dr Šehić.

Blic