Češka nova šansa za nezaposlene

Plate češkim radnicima snažno rastu, a s obzirom na to da Češka ima jednu od najstabilnijih evropskih privreda, očekuje se da će se trend nastaviti i u sljedećim godinama.

Međutim, povećanje životnog standarda ima i svoje loše strane po ekonomsku politiku zemlje.

Od oktobra do decembra prošle godine prosječna plata u zemlji dosegla je 1 229 evra, što je nominalno osam odsto više nego godinu ranije.

Prilagođene za inflaciju, plate u Češkoj porasle su 5,3 odsto, navodi “Bloomberg”.

Rast plata rezultat je najniže stope nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2,2 posto, koliko je zabilježeno u martu ove godine. Za ilustraciju, najveći izvoznik u državi, proizvođač automobila “škoda” prošlog mjeseca je dogovorio sa sindikatima povećanje primanja uključujući bonuse i prekovremene sate za 20 posto.

Sindikati, naravno, pozdravljaju ovaj trend. Josef Stredula, čelnik najvećeg udruženja sindikata u Češkoj kaže kako će plate rasti i sljedećih godina jer su troškovi rada i dalje nekoliko puta niži nego na zapadu.

“U srednjem roku, a svakako u sljedeće tri do četiri godine, realno možemo očekivati rast plata od tri do pet posto godišnje”, kazao je Stredula.

Dok troškovi rada u Njemačkoj iznose 34,1 evra po satu, a na nivou EU 26,8 evra, u Češkoj se kreću malo iznad 11 evra.

Međutim, ne rastu plate samo u privatnom sektoru, već i u javnom. Nakon što je u novembru vlada državnim službenicima povećala plate za 10 odsto, vlada je obećala uz veće penzije i povišice ljekarima i nastavnicima.

Međutim, Češka to može dopustiti za razliku od Rumunije u kojoj plate rastu 15 posto.

Naime, Rumuniju je Evropska komisija upozorila zbog budžetske potrošnje, dok je Češka jedna od najstabilnijih evropskih privreda, a fiskalna pozicija jedna od njenih najvećih prednosti.

(B92)