Borcima bez staža penzija od 187 maraka

BORS izborila se za demobilisane borce. Oko 600 njih koji imaju 65 godina starosti, ali nemaju osiguranih 15 godina staža, primaće penziju u iznosu od oko 187 maraka. To su potvrdili Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite i Milomir Savčić, predsjednik BORS. O tome se pregovaralo od prošle jeseni.

“Obično se tu sad radi oko sedam godina da su ljudi imali staža, ali smo uspijeli da se sa tih sedam ili sedam i po godina staža  i ratnog staža, tog duplog, da se prizna, prihvati, i da tih 15 godina namirimo zajedno sa 65 godina starosti. Do sad nije bilo ništa. Plus borački dodatak na mjesečnom nivou, tako da će redovno mjesečno primanje biti 230 ili 240 maraka, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

“To po sadašnjim nekim parametrima, kad se uveća penzija junska za dva i po odsto moglo bi da bude oko 187 maraka. Dakle i kroz to pokazujemo brigu i poštovanje prema tim ljudima koji su, hajde da kažem, ostali izvan bilo kakvog primanja u ovom vremenu,” kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Uvođenje penzija za demobilisane borce pozdravlja i Odbor demobilisanih boraca VRS, koji djeluju pri Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Ali, oštro se protive da najavljeni memoradum sa Vladom, na čijem sadržaju se još radi, potpiše samo BORS.

“Memorandum može biti potpisan samo jedan uz potpisnik svih organizacija koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbisnkog rata ili da potpisivanje memoranduma bude omogućeno svim organiazcijama, ali istovremeno u jednom danu u isto vrijeme, kaže Branislav Vasiljević, predsjednik Odbora demobilisanih boraca VRS.

“Saradnja sa nevladinim organiazcijama, kada je u pitanju Vlada, kada je u pitanju ministarstvo je dobra. A saradnja sa BORS je posebno dobra, zato što BORS po našoj procijeni, po našoj statistici, okuplja oko 64 odsto populacije koja je bila u ratu i ona je najmasovnija i najbrojnija i s pravom zaslužuje da bude prva u sivim tim kontaktima, komunikacijama i u nametanju pitanja i potreba za tu populaciju, kaže Savanović.

Boračka organizacija Srpske sutra će obilježiti 25 godina postojanja. Biće to jedinstvena prilika da naprave rekapitualciju učinjenog, ali i da se uhvate u koštac sa problemima poput zapošljavanja djece poginulih boraca. Putem akcionih planova Vlade RS zaposleno je više od 2.000 djece poginulih boraca. Ostalo je da se zaposli nešto više od 1.000 lica.

ATV