BLAGAJNICA BANKE UZELA OD KLIJENATA 100.000 EVRA ZA 9 GODINA Evo kako su je uhvatili i šta je radila s novcem

Glavna blagajnica u vršačkoj ekspozituri jedne poznate banke V. D, punih devet godina je skidala novac sa računa klijenata, uzimala ga za sebe i njima popunjavala rupe u kućnom budžetu, a ukupno je uzela 93.000 evra i 777.584 dinara.

Modus operandi svih ovih godina blagajnici je bio isti: čim bi skinula novac sa nečijeg računa i uzela ga za sebe, sa računa nekog drugog klijenta bi skidala isti iznos i uplaćivala ga na onaj s kojeg je prethodno skinula sredstva. Osim činjenice da ni banka, ni klijenti ovakav način poslovanja nisu otkrili gotovo deceniju, slučaj postaje interesantniji ako se u obzir uzme da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja, ali i da njen suprug i njihovo troje dece nisu znali ništa o ovome.

Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno – jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da „dopuni“ njegov račun. Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje deo novca, zaposleni u Odeljenju za kontrolu mreža počeli su da istražuju.

Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Posle dvodnevnog policijskog zadržavanja, na saslušanju u tužilaštvu pre tri dana, blagajnica je priznala da su navodi naredbe o sprovođenju istrage protiv nje tačni. Prihvatila je predlog postupajućeg tužioca da zaključe sporazum o priznanju po kojem bi joj bilo izrečeno dve godine zatvora, najmanja kazna koju zakon predviđa za ovo krivično delo. Osumnjičena je sporazumom obavezana i da novac koji je uzela vrati banci u periodu od godinu dana. Konačnu odluku o presudi, ipak, daće Viši sud, koji treba da prihvati nagodbu tužilaštva i osumnjičene.

Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 evra, 4.340 evra, 9.130 evra. Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 evra. Oštetila je ukupno desetak klijenata. Blagajnica je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala. Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego deo po deo. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže. Banka je, nezvanično se saznaje, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila 23.930 evra.

(Kurir.rs/Politika)