Bileća: Književno veče posvećeno Momu Kaporu

U Narodnoj biblioteci “Vladimir Gaćinović” u Bileći održano je književno veče posvećeno bardu književno-likovnog stvaralaštva Momčilu Momi Kaporu.
Riječ je o prvoj večeri u serijalu koji će u ovoj ustanovi kulture biti realizovana tokom godine, a posvećena je najčitanijim srpskim piscima.

 Direktor bilećke biblioteke Irena Dunđer naglasila je da je Momo Kapor bio i ostao jedan od najčitanijih i najomiljenijih srpskih pisaca, koji je svojim korijenima čvrsto vezan za Bileću.

“Objavio je veliki broj zbirki, priča i romana koji su prevođeni na nekoliko svjetskih jezika, radio je kao novinar, pisao scenarija za filmove, pozorišne i radio-drame, a uz to se veoma uspješno bavio i slikarstvom”, podsjetila je Dunđer na dio bogatog stvaralaštva Mome Kapora.

Ona je istakla i brojne nagrade koje je tvorac bestselera dobio za svoja ostvarenja.

Među njima, podsjetila je i na književnu nagradu “Svetozar Ćorović” koju je u Bileći dobio 1999. godine za roman “Uspomene jednog crtača”.

Godine 2006. proglašen je i za počasnog građanina Bileće.

Momo Kapor bio je i član Izdavačkog savjeta časopisa za književnost i kulturu “Nova Zora”, koji izdaju odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Bileći i Gacku, a čiju je pojavu i izlaženje Kapor svesrdno podržao.

Odabrane stranice Kaporovih književnih ostvarenja čitale su učenice
Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći Dajana Aleksić, Danijela Batinić, Anđela DŽeletović i novinar Jelena Denda Borjan.

Muzičkim akordima na gitari književno veče je obogatio muzičar Pavle Iković.

Posjetioci književne večeri imali su priliku da u čitaonici Biblioteke razgledaju dvadesetak vrijednih likovnih ostvarenja Mome Kapora, koja su dio fundusa Galerije savremenog srpskog slikarstva SPKD “Prosvjeta” u Bileći.

SRNA