BiH ostaje crna rupa Evrope

BiH će i naredne godine zabilježiti blagi rast BDP-a, ali će i dalje ostati u vrhu, ne samo u regionu, prema broju nezaposlenih, inflaciji, te minimalnom ili nikakvom rastu plata, objavio je Međunarodni monetarni fond u svojoj analizi perspektiva ekonomskog razvoja Evrope.
Međunarodni monetarni fond (Foto: cyprusbusinessmail.com) -

Prema mnogim parametrima, BiH ostaje crna rupa Evrope, piše “Dnevni avaz”.

MMF je objavio da je evropski kontinent na stabilnom putu oporavka od recesije, te da taj trend, mada usporen, teče od 2016. godine, a da balkanski region, bez članica EU, ima slične trendove koje uglavnom oblikuje Srbija sa zamahom u stranim investicijama i postepenim povećanjem plata i penzija.

Evropski kontinent će ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od 2,8 odsto, a u narednoj godini biće dodatnih 2,2 odsto.

Na području Balkana, BiH bi ovu godinu trebalo da završiti sa rastom BDP-a od 2,6 odsto, a narednu sa 2,7 odsto, dok se za Srbiju procjenjuje na oko 3,5 odsto.

BiH je najgora u regionu po procjenama ukupnih investicija, jer za tekuću te za 2019. godinu indeks iznosi 17,2 i 17,7, dok Albanija u istoj kategoriji ima indeks 24,5 i 24,4.

Stopa inflacije u BiH do kraja ove godine trebalo bi da iznosi 1,2, a naredne 1,8 odsto.

Tabela MMF-a o broju nezaposlenih, okarakterisana je kao hladan tuš, jer BiH 2017. godinu okončala sa 20,5 odsto nezaposlenih.

Već ove godine broj nezaposlenih veći je za čak pet odsto, a isti procenti će ostati i naredne godine.

Kao i zemlje u regionu, BiH će i u naredne dvije godine imati deficite tekućeg računa, ali je u toj kategoriji u sferi zlatne sredine u regionu.