Askeri kod Bihaća, migranti i OBA – glavni bezbjednosni izazovi u BiH

 Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštne BiH Staša Košarac upozorio je da su tri glavna bezbjednosna izazova u BiH – vojne aktivnosti askera u povratničkom srpskom selu Lipe kod Bihaća, eskalacija migrantske krize i odsustvo parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/ BiH.


“Žao mi je što poslanici iz reda bošnjačkog naroda nisu prihvatili naš zahtjev za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma na kojoj smo željeli da govorimo o bezbjednosnim izazovima u BiH”, rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Jedan od takvih izazova, upozorava on, jeste proizvodnja municije za koju do danas nije stigao adekvatan odgovor resornog ministra Mirka Šarovića, a to je posebno važno nakon izjave lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o proizvodnji oružja u BiH “za ne daj Bože”, koja je uznemirila sve ljude u BiH.

“Da li se u Lipama radi baš o tom oružju i municiji ‘za ne daj Bože’ ozbiljno je pitanje, jer postoje zvanični podaci koji pokazuju da su askeri u povratničkom srpskom selu Lipe kod Bihaća koristili bojevu municiju proizvedenu u Goraždu, što je apsolutno nedopustivo i nedozvoljeno”, rekao je Košarac.

On smatra da je u ovom slučaju izostalo i reagovanje dijela međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, da se nešto slično dogodilo u Republici Srpskoj, svi bi skočili na noge i optužili Srpsku da u njoj djeluju paravojne snage.

Košarac je ukazao i na problem eskalacije migrantske krize u BiH, na šta je upozoravao još u martu, kada je izostalo adekvatno reagovanje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

“Nisam siguran da institucije BiH imaju spreman odgovor i da ovo nije dio nekih međunarodnih odnosa s ciljem stvaranja veoma propusne granice BiH”, naveo je šef Kluba poslanika SNSD-a.

Košarac dodaje da je treći bezbjednosni izazov poražavajuća činjenica da jedino BiH u regionu i Evropi nema parlamentarni nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom u BiH za šta, kako je istakao, isključivu krivicu snose lider SDA Bakir Izetbegović i bošnjački politički lobi u BiH, ali i njihov koaliconi partner SDS.

On je ponovio krtike na račun srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za kojeg smatra da se mora mnogo više uključiti u rješavanje problema u vezi sa organizovanjem vojne vježbe dogodine na Manjači, a ne da o tome “tajno pregovara sa američkim ambasadorom u BiH /Morin Kormak/, pokušavajući da to pitanje prolongira poslije opštih izbora”.

SRNA