Anketni odbor:Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen

Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine Republike Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, zaključio je da postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i da bi tužilaštvo trebalo da se što prije odredi o ovom pitanju.
Predsjednik ovog odbora Branislav Borenović rekao je novinarima da su zaključili da su građani sa pravom uznemireni, kako je naveo, paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske 26. marta, a “koje su izazvale nepovjerenje građana u institucije Srpske”.

“Anketni odbor traži da nadređene institucije, zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova, direktora Policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet i direktora Zavoda za sudsku medicinu Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica, kao i ostalih koji su neadekvatnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine”, naveo je Borenović nakon sjednice Anketnog odbora.

On je dodao da je jedan od zaključaka i da ovaj odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i traži od Narodne skupštine da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

Anketni odbor predlaže Narodnoj skupštini da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, te da bi se odmah preduzele adekvatne istražne radnje u slučaju nestanka lica.

“Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendecioznim izvještavanje RTRS-a i Srne. Izvještavanjem sa sporne navedene konferencije za novinare Srna je prekršila sva pravila tačnog i fer izvještavanja u interesu javnosti”, rekao je Borenović.

On je dodao da su RTRS i Srna obavezni da izvještavaju u profesionalnim, etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem sagledavanja istine.

Borenović je naveo da Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analaiza u vezi sa smrti Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Borenović je naveo da je Izvještaj ovog odbora, koji ima više od 300 strana, usvojen sa četiri glasa za i jedan uzdržan, a riječ je o članu odbora Dragi Kalabiću.

Kalabić je naveo da su njegovi zaključci odbijeni, te ponovio raniji stav da je riječ o presedanu i da nije dobro da Narodna skupština ulazi u istražne radnje, jer je za to odgovorno i nadležno tužilaštvo.

On je naglasio da je upozoravao na sjednicama Anketnog odbora da ne idu u istražne radnje.

“Vidjeli ste danas u dijelu zaključaka da se donose stavovi na osnovu sprovedenih istražnih radnji. Takvi stavovi se mogu donijeti samo kada sprovodite istražne radnje. Ili priznajemo da smo sprovodili istražne radnje ili onda nismo vjerodostojni u stavovima”, rekao je Kalabić.

On je istakao da u Anketnom odboru nisu imali problema u vezi sa suštinom, jer su bili saglasni da se posao mora završiti i utvrditi istina, što očekuje i javnost, ali da su imali problem u vezi sa formom i da se nisu dogovorili o tome čiji je posao da to uradi.

“Protiv sam da Narodna skupština sprovodi istražne radnje, a oni čiji je to posao da ćute. Ako postavite istražna pitanja, onda ste dužni da odgovorite na osnovu kojih ovlaštenja vodite istragu i da date ocjenu u istrazi šta ste utvrdili”, naglasio je Kalabić i ponovio da je tužilaštvo ključno u davanju odgovora na pitanja koja svi postavljaju.

On je naveo da nisu uvaženi njegovi zahtjevi poput onoga da bude saslušan i republički javni tužilac, jer je šef institucije koja je najodgovornija, kao i ostali, među kojima i otac nastradalog mladića Davor Dragičević, koji tvrde da imaju dokaz da je izvršeno krivično djelo.

Član Anketnog odbora Goran Đorđić rekao je da nije tačno da su Kalabićevi zaključci “grubo odbijeni”, već da nije bilo uslova za njihovo izjašnjavanje jer su ti zaključci bili takvi da bi izašli iz vremenskog okvira koji je dat Anketnom odboru.

“Da smo glasali, Anketni odbor bi morao raditi još najmanje 30 ili 60 dana. Anketni odbor ne može donijeti odluku da sam sebi produži ili skrati mandat. To radi Narodna skupština”, rekao je Đorđić.

On je naveo da će Izvještaj biti predat predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nedeljku Čubriloviću, koji će uz Kolegijum Narodne skupštine odlučiti o daljoj sudbini rada Anketnog odbora.

Anketnom odboru izjave su dali ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u MUP-u Darko Ilić, načelnik Uprave MUP-a kriminalističke policije Siniša Kostrešević i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Izjave su dali i glavni tužilac okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Dalibor Vrećo i direktor republičkog Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan.

U radu Anketnog odbora su učestvovali i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica, kao i dva člana iz grupe “Pravda za Davida”.

SRNA