Uskoro ladjom po Trebišnjici

prekogranicna saradnja

U Trebinju je predstavljen projekat „Život na granici BiH i Crne Gore – Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“, kojim je planirano da se kao nova turistička ponuda Trebinja revitalizuje dio zidina Starog grada uz rijeku Trebišnjicu gdje su još uvijek alke za vezivanje trebinjske lađe.
Na danšnjem skupu učesnici su pojasnili da će prvi čamci koji će biti izrađeni po uzoru na nekadašnju trebinjsku lađu Trebišnjicom zaploviti u avgustu, a planirano je da se slična turistička ponuda uradi i u Crnoj Gori na rijeci Zeti.
Projekat će se u narednih godinu i po dana provoditi u Trebinju, Bileći, Nikšiću i Plužinama.
Prema riječima koordinatora projekta Miljana Vukovića, cilj je da se kulturna baština na ovim prostorima ne tretira kao potrošačka kategorija, nego kao razvojna komponenta svake zajednice.

„Zadatak je da se valorizuju i obrade spomenici i kulturno- istorijske lokacije u gradu Trebinju i još tri opštine koje su teritiorijalno povezane. Uz pomoć ljudi od struke biće mapirano 20 objekta i lokacija u ovom dijelu BiH i isto toliko u Crnoj Gori“, navodi Vuković.

On je dodao da će pored turističke iskorštenosti zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa, projekat povezivati i ljude i lokalne zajednice, te predstaviti njihovu kulturnu baštinu, kao dio evropske baštine.
Šef sekcije za prekograničnu saradnju EU u Sarajevu Đanluka Vanini kaže da mu je veoma drago da što finasiraju projekat ‘Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije’, jer je 2018. godina proglašena evropskom godinom kulturnog nasljeđa, a ovaj projekat se bavi kulturno-istorijskim i prirodnim nasljeđem.
Slavica Striković, prestavnik NVO „Ženska akcija“ iz Nikšića, partnera projekta, smatra da realizacija ovog programa daje novu dimenziju u prekograničnoj turističkoj saradnji.

„Na novi , savremen i efektan način učiniće se vidljivim i interesantnim za turiste vrijedno kulturno-istorijsko nasljeđe, koje je do sada bilo zapostavljeno“, navela je ona.

Ukupna vrijednost projekta „Život na granici BiH i CG- Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije“ je oko 332 hiljade evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, a preostali iznos Grad Trebinje, koji je podržao ovaj projekat, te trebinjski „Кulturni centar“ i „Centar za kulturu“ Plužine.