U Кrekovima počela izgradnja krsta ustanicima nevesinjske puške

Одбор за изградњу спомен обиљежја – Крст устаницима 1875. године обавјештава јавност да је уз благослов Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија и сагласност Епархијског управног одбора и пароха кифиноселског и заломског јереја Драга Зупца, уз покровитељство члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића у селу Крекови почела изградња Крста на локацији гдје је почела Невесињска пушка 1875. године. Подно тог мјеста се сваке године, у организици Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, обиљежава овај историјски значајан догађај.

У саопштењу Одбора се наводи да је идеја за овај пројекат потекла још 2005. године од покојног народног посланика Ранка Савића.

Пројекат, који је добио сагласност надлежне комисије при Епархији, радио је инжењер Радослав Самарџић, а извођач радова је невесињски неимар Вељо Богдановић.

Завршетак радова на Крсту, који је поред неприступачног терена и велики грађевински изазов, очекује се у наредном периоду, додаје се у саопштењу Одбора за изградњу спомен обиљежја.

izgradnja krsta 2

Radio Nevesinje