Кo je “MALI POLJOPRIVREDNIК” u RS i kada je oslobođen poreza?

Izmjenama zakona o porezu na dohodak u Republici Srpskoj, koji je stupio na snagu 1. januara, definisan je pojam mali poljoprivrednik.

Ovaj, novi status, dobilo je fizičko lice, odnosno nosilac poljoprivrednog gazdinstva, čiji ukupan godišnji prihod po osnovu obavljanja djelatnosti ne prelazi iznos od 50.000 КM.

Porez na dohodak malog poljoprivrednika plaća se godišnje u apsolutnom iznosu, u zavisnosti od ostvarenog prihoda od bavljenja poljoprivrednom djelatnošću.

Кako je, u intervjuu za agenciju Srna, pojasnio direktor Poreske uprave RS, Goran Maričić, mali poljoprivrednik koji ostvari godišnji prihod do 12.000 КM ne plaća porez na dohodak. Onaj koji ostvari prihod između 12.000 КM i 25.000 КM plaća porez u iznosu od 200 КM godišnje, dok nosilac gazdinstva koji u toku godine ostvari prihod veći od 25.000, a najviše do 50.000 КM, plaća godišnje porez na dohodak u iznosu od 400 КM.

“Mali poljoprivrednik je dužan da ostvareni prihod u prethodnoj godini prijavi Poreskoj upravi do 28. februara, a iznos poreza na dohodak na ukupan godišnji prihod dužan je da plati do 30. juna tekuće za prethodnu godinu”, rekao je Maričić, javlja Srna.

/SRNA/