Еvropi prijeti ledeni scenario

​Za nekoliko decenija, ne zna se kada tačno, topljenje glečera moglo bi da blokira Golfsku struju (sistem struja koji donosi toplotu sjevernoj hemisferi), piše “Dejli Mejl”. Autori ove studije su sa Univerziteta Utrehta u Holandiji i nisu mogli da preciziraju kada će se “kolaps” dogoditi.

“Približavamo se kolapsu, ali nismo sigurni koliko smo blizu”, rekao je glavni autor Rene van Vesten, klimatski naučnik i okeanograf sa Univerziteta u Utrehtu.

Mnogi ovu vremensku nepriliku upoređuju sa kultnim filmom “Dan poslije sutra” iz 2004. godine u kojoj čovječanstvo ulazi u veliku oluju koja planeti donosi ledeno doba. Van Vesten je rekao da je teško predvidjeti šta će se tačno dogoditi kroz nekoliko decenija.

“To takođe zavisi od stope klimatskih promjena koje izazivamo kao čovječanstvo”, dodao je Rene van Vesten.

Golfska struja je dio mnogo šireg sistema struja, zvanično nazvanog “Atlantic Meridional Overturning Circulation” ili AMOC. Opisana kao “transportna traka okeana”, ona prenosi toplu vodu blizu površine okeana ka sjeveru – od tropskih krajeva do sjeverne hemisfere.

Kada topla voda stigne do sjevernog Atlantika (oko Еvrope i Velike Britanije, i istočne obale SAD), ona oslobađa toplotu i smrzava se.

Kako se ovaj led formira, so ostaje u okeanskoj vodi, prenosi “Mondo”.