Završena manifestacija “Dučećev dan”

Svečanom akademijom pod nazivom “Svoju veru nađoh u snu o veri” večeras je u Trebinju završena tradicionalna dvodnevna manifestacija “Dučićev dan”, koja je održana u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.
Besjedeći o Dučiću Svetlana Šaetović sa Instituta sa književnost i umjetnost iz Beograda rekla je da on pripada vrhovima srpske književnosti.

Ona je podsjetila da je grad Trebinje i Institut za književnost i umetnost iz Beograda duže od decenije sarađuje na naučnom projektu poetičkih istraživanja, čiji je rezultat 10 objavljenih zbornika o srpskim pjesnicima 20. vijeka.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je u obraćanju istakao da se ovogodišnji “Dučićev dan”, održava 75 godina nakon Dučićeve smrti.

Petrović je istakao da je Dučić začetnik projekta Trebinje – Grad kulture, koji se intenzivnije realizuje u posljednjih dvadesetak godina i direktno je uklopljen u projekat turističkog razvoja grada.

“Mi u Trebinju smo se opredijelili da ovaj dan i `Dučićeve večeri poezije` u oktobru, koncipiramo na mnogo ozbiljnijoj osnovi, favorizujući slobodna i mudra promišljanja Dučićevog djela, a ne apologetska dopisivanja i prepisivanja ili brojne kontre i negacije koje samo promovišu novi javni neukus”, istakao je Petrović.

U programu održanom u Kulturnom centru učestvovali su hor “Tribunia” Trebinje, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd Jasmina Trumbetaš, izvođač operske i zabavne muzike Dušan Svilar, glumci Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović i Srđan Karanović i drugi.

Drugi dan manifestacije počeo je Svetom liturgijom i pomenom Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, nakon čega je u Muzeju Hercegovine održana tribina o Nićiforu Dučiću, arhimandritu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, piscu, vojskovođi, istoričaru, dobrotvoru i prvom akademiku, rođenom u Trebinju 1832. godine.

Direktor Arhiva SPC Radovan Pilipović rekao je da je Dučić bio od onih koji su ispunjavali jevanđeljsku riječ – da treba položiti život za svog bližnjeg, učestvujući i boreći se za slobodu rodnog kraja i matice Srbije.

Istoričar Miloš Matijević je naglasio da je Dučić zadužio srpski narod kao ratnik i naučnik, te da je uz vojvodu Luku Vukalovića, početkom šezdesetih godina 19. vijeka, bio jedan od glavnih organizatora ustanka protiv Turaka u tadašnjoj trebinjskoj nahiji.

Nakon tribine otvorena je izložba “Život i djelo Nićifora Dučića /1832-1900/”, na kojoj su premijerno trebinjskoj javnosti prikazani dokumenti i prateći foto materijal o arhimandritu, te njegovi radovi iz demograFije, geografije i etnografije.

Pokrovitelj manifestacije bio je grad Trebinje.Srna