VUJIĆ:HET za četiri mjeseca premašio plan proizvodnje za više od 50 odsto, obezbijedili sigurno napajanje električnom energijom

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ su u dosadašnjem periodu ove godine proizvele 564 gigavat časa / GWh/ električne enrgije čime je za 52,59 odsto premašena planirana proizvodnja za prva četiri mjeseca, potvrdio je Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić.

On kaže da su ovakvi rezultati postignuti zbog povoljne hidrologije i visoke kote akumulacije Bileća, maksimalnim angažovanjem HE Dubrovnik uz potreban rad HE Trebinje 1.

Vujić napominje da je samo u aprilu proizvodnjom od 137.89 GWh e premašen mjesečni plan za 30 odsto, ističući da je prosječan dotok u akumulaciju Bileća tokom proteklog mjeseca bio 102 metra kubna u sekundi i na nivou je očekivanih mjesečnih vrijednosti.

„Krajem mjeseca, termin planiran za bezvodno stanje i reviziju cjevovoda za Dubrovnik, iskorišten je za priključenje sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja , koji je trenutno u izgradnji, tako da u nastupajućem ljetnjem , sušnom periodu neće biti prekida prilikom navodnjavanja kao ni prekida vodosnabdijevanja Herceg Novog“, poručio je Vujić.

On kaže da su vode u Dabarskom i Fatničkom polju u predviđenom roku , prije 1. maja prevedene u akumulaciju Bileća.

„Znatna korisna zapremina akumulacije Bileća , sa trenuntom kotom od 387. 70 metara nadmorske visine , garantuje proizvodnju električne energije sistema HET-a i sigurno napajanje električnom energijom potrošača u Republici Srpskoj u nastupajućem periodu“, ističe Vujić.

Rejting.info