Vladika Grigorije preporodio Hercegovinu, ostaće upamćen po dobrim djelima /VIDEO/

Vladika Grigorije više neće biti na čelu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, odlučio je to Sabor Srpske paravoslavne crkve. Sabor je Grigorija imenovao za novog episkopa eparhije Frankfurtske i sve Njemačke.

Vijest da Grigorije odlazi iz Hercegovine iznendila je stanovnike ove regije. O episkopu samo riječi hvale.

-Gradio je mir otvorio je vrata. Obzirom da je sve po božijem promislu pa i to ja vjerujem da je on jednim dijelom završio svoju misiju ovdje i da je potreban negdje drugo

-Nekako smo se srodili sa njegovim boravkom ovdje, mislim da je mnogo zadužio Hercegovinu i da je uradio puno dobrih stvari a od novog vladike Dimitrija očekujemo da će nastaviti istim putem

-Po čemu ćete pamtiti vladiku Grigorija? Pa svakako po dobrom, po pozitivnim stvarima, dosta je učinio za ovaj grad za ovu eparhiju

-Žao nam je, trebao je da ostane još ovdje. Trebinje je dobilo na autoritetu od kada je on tu, kažu neki od anketiranih građana.

Vladika je sam predložio da ode u Njemačku i pokuša da popravi loše stanje u tamošnjoj eparhiji. Takođe, na Grigorijev prijedlog zahumsko-hercegovačkom eparhijom će ubuduće upravljati Dimitrije Rađenović, monah iz manastira Tvrdoš. Rađenović danas nije odgovarao na naše pozive.

Vijest da vladika Grigorije odlazi iz eparhije iznenadila je i sva sveštena lica u ovoj regiji. U trebinjskom Sabornom hramu kažu da su iznenađeni te da ne žele davati bilo kakve izjave.

Kao monah, Grigorije je u Hercegovinu došao 1992. godine. Na vladičanskom tronu Hercegovačke eparhije episkop Grigorije je ustoličen po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla 1999. godine.