Vlada Srbije odobrila milionska sredstva za projekte u Hercegovini

Vlada Srbije je, osim sredstava za izgradnju vrtića u Trebinju, za razvoj ove regije odobrila dodatnih 21 milion KM za završetak putne komunikacije od Tjentišta do Foče, te za izgradnju vjersko-duhovnog centra u Mrkonjićima u Popovom polju, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, rekao je Srni gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
On je naveo da su Gradska administracija Trebinja i Savez opština i gradova istočne Hercegovine delegirali projekte predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji ih je predstavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Petrović je istakao da je vrijednost investicije izgradnje puta Tjentište-Foča 10 miliona evra i da će realizacija projekta početi ove godine.

“Savez opština istočne Hercegovine, koji okuplja sedam opština, još je prije tri mjeseca donio odluku da se izradi projektna dokumentacija ove putne saobraćajnice. Napravili smo projektni zadatak, raspisali tendersku proceduru, potpisali ugovor sa Institutom za građevinarstvo za izradu projektne dokumentacije”, naglasio je Petrović.

On kaže da se isporuka glavnog projekta Tjentište-Brod na Drini očekuje do početka juna.

“Realizacijom ovog projekta, Hercegovina bi konačno prodisala, uspostavili bismo mnogo snažniju komunikaciju Višegrada i Foče sa jugom Hercegovine i, naravno, mnogo bolju komunikaciju sa Srbijom”, rekao je Petrović.

Drugi projekat koji je od regionalnog i republičkog značaja jeste izgradnja vjersko-duhovnog centra u Mrkonjićima, koju će Srbija finansirati sa 400.000 evra.

“Ovo je jedna od stavki u srednjoročnom planu kapitalnih investicija grada Trebinja, koju smo delegirali Dodiku, a koju je on dalje predstavio Vučiću. Realizacija je u potpunosti podržana”, naveo je Petrović.

On je istakao da grad Trebinje priprema konkursno rješenje u saradnji sa Eparhijom Zahumsko-hercegovačkom i primorskom i njihovim stručnim licima.

“Želimo da odaberemo najbolje konkursno rješenje koje će biti izvođeno od sredstava koja smo dobili od Vlade Srbije”, naglasio je Petrović i dodao da će projekat obuhvatiti cijelo selo Mrkonjići.

On je kaže da se predviđenom dinamikom odvijaju i radovi na dječijem vrtiću “Srbija” u trebinjskom naselju Gorica.

“Potpisan su ugovori, urađeni armirano betonski radovi na objektu i slijede završni poslovi”, rekao je Petrović.

Vučić i Dodik će početkom naredne sedmice boraviti u Trebinju.SRNA