U trebinjskim srednjim školama nova zanimanja

Tehnička škola Trebinje u narednoj školskoj godini planira da upiše pet odjeljenja i to četiri tehničara i jedno zanatsko, među kojima i tri nova zanimanja – mašinski tehničar za CNC tehnologije , građevinski tehničar i mehaničar, potvrdio je Srni Darko Rakić direktor Tehničke škole.

On kaže da se svršenim osnovcima u ovoj školi u četvorogodišnjem trajanju nude struke:

  • elektrotehnička- smjer tehničar računarstva
  • mašinska – mašinski tehničar za CNC tehnologije
  • građevinska
  • saobraćajna – tehničar logistike i špedicije koja je uvedena prošle godine.

Od trogodišnjih škola upisuje kombinovano odjeljenje – mehaničar – električar i to po 12 učenika.
„Nakon razgovora sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje i Ggradskom upravom odlučili smo da ove godine upišemo neka od deficitarnih zanimanja, pa smo umjesto dosadašnjeh tehničara za kompjutersko konstruisanje – upisali tehničara za CNC tehnologiju, a umjesto automehaničara raspisali konkurs za mehaničara“, kaže Rakić i dodaje da svake četvrte godine upisuje građevinskog tehničara, pa se ove godine i to može smatrati novim smjerom, a koje je deficitarno.

Rakić ističe da će biti dva upisna roka i to junski od 11. do 22. u dva termina – 11. i 12. Juna za učenike koji imaju 60 i više bodova , a  za one  sa manje bodova 18.19. i 20 juna.

U julskom roku upis je od 2. Jula do 4. Jula .

Rezultati upisa su u petak 6. Jula i moći će da se pogledaju na na oglasnoj tabli škole.
Od ponedjeljka 9. do petka 13. Jula kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole gdje ima slobodnog mjesta.

U Centru srednjih škola Trebinje od naredne školske godine biće tri nova zanimanja pekar, poslastičar i mesar koji se po prvi put uvode u ovom gradu.
Prema riječima direktora Centra srednjih škola Vasiljka Škrivana, biće formirana dva kombinovana trogodišnja odjeljenja, slastičar-kuvar i mesar- pekar.
Poslije višegodišnje pauze u Centru srednjih škola raspisan je konkurs za trgovačko-komercijalnog tehničara, a nakon dvije godine i za turističkog tehničara.
U ovoj školi biće i jedno odjeljenje ekonomskog tehničara.

U Gimnaziju „Jovan Dučić“ u narednoj školskog godini biće upisana četiri odjeljenja opšteg smjera.

Rejting.info