Trebinje:Odmah reagovati u slučaju korupcije u zdravstvu

 Komora doktora medicine i Strukovni sindikat Doktora medicine Republike Srpske, regija istočne Hercegovine, pozvali su građane da, ukoliko posjeduju dokaze o korupciji, odmah reaguju i bez straha imenuju pojedince koji to čine i prijave ih nadležnim službama, poručujući da se ne mogu davati proizvoljne ocjene na račun svih zdravstvenih radnika.
Komora i Sindikat su se oglasili “povodom izjava u medijima kojima se zaposleni u trebinjskoj Bolnici prozivaju za korumpiranost”, poručujući da korumpiranih pojedinaca ima u svim zdravstvenim ustanovama, kao i u drugim javnim institucijama i državnim preduzećima.

“U tome ni trebinjska bolnica nije izuzetak, ali niko sebi ne može dati za pravo da iznosi proizvoljne ocjene na račun svih zdravstvenih radnika. Na taj način se degradira ugled Bolnice i ovaj plemeniti poziv”, navodi se u saopštenju.

Osuđujući bilo koji vid korupcije, iz Komore i Sindikata ističu da je, prema izvještajima Svjetske banke, zdravsto u BiH tek na četvrtom mjestu po korupciji, iza carina, lokalne administracije i državnih preduzeća.

Komora i Sindikat dodaju da sve vidove korupcije treba najstrože kažnjavati.

“Prošle godine je donesen Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju kao i Krivični zakonik Republike Srpske Srpske koji ovaj proces olakšavaju”, navodi se u saopštenju koje je potpisao doktor Stanko Buha, predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske, za regiju istočne Hercegovine.

U trebinjskoj Bolnici jedna od novina uvedena nedavno je prijava korupcije, gdje pacijenti sugestije i primjedbe mogu uputiti direktoru, ovlašćenom službeniku ili ostaviti na mjestima predviđenim za to – u holu bolnice i na svakom odjeljenju.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ranije je rekao da grad daje punu podršku menadžmentu trebinjske Bolnice u nastojanju da u ovoj zdravstvenoj ustanovi eliminiše potencijalne koruptivne radnje, po cijenu da neko od ljekara ostane bez posla.

Petrović je naglasio da u bolnici ima mnogo poštenih i moralnih ljekara koji su došli pod sumnju zbog nekolicine kolega.

On je napomenuo da se već pune kutije za primjedbe i žalbe u Bolnici koje su postavljene na tri mjesta, a nisu pod video-nadzorom, te pozvao građane da odmah prijave ukoliko se nađu u situaciji da im neko od ljekara traži novac za uslugu.

“Obećavamo da će sve biti istraženo do detalja”, poručio je nedavno
Petrović.