Trebinje za primjer – finasira treću vantjelesnu oplodnju, zaposlenje roditeljima sa više od troje djece

Nacionalni korodinator za reproduktivno zdravlje Sanja Sibinčić  je izrazila zadovoljstvo što je Grad Trebinje  prepoznao problem pada nataliteta u Republici Srpskoj i finansirao treću vantjelesnu oplodnju, a nezaposlenim roditeljima sa više od troje djece omogućio zaposlenje.

Ona je na prijemu u Gradskoj upravi istakla da je posebno zadovoljstvo biti u gradu koji podržava projekat reproduktivnog zdravlja.

“U posljednjih 22 godine u Republici Srpskoj je stalno negativna prirodni priraštaj, a kao i ostali dijelovi i Hercegovina ima problem sa brojem rođenih beba” rekla je Sibinčić.

Ona je navela da u Republici Srpskoj postoje bolji uslovi za parove koji se odluče za vantjelesnu oplodnju u odnosu na Federaciju BiH, te da se u korak prati Srbija i Hrvatska.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić  je istakao da će Grad i ubuduće  podržavati projekte poput besplatne treće vantjelesne oplodnje, bez ograničenja u godinama i iznosu.

On je dodao da Gradska uprava obezbjeđuje novac i za odlazak u inostrastvo parovima čiji se problemi ne mogu rješiti u ustanovama u BiH.

“Nakon rješavanja problema nezaposlenosti roditelja koji imaju troje i više djece planiramo da u narednom periodu ponudimo i zaposlenje roditeljima koji imaju dvoje djece, a niti jedan roditelj ne radi.” rekao je Ćurić.

On je poručio da je Gradska uprava spremna da pomogne gdje god prepozna probleme .

Rejting.info