Trebinje: Fond solidarnosti nastavlja sa radom po novom modelu, privrednici nastavljaju sa uplatama

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je da je u posljednjih petnaestak dana bilo 14 uplata privrednih subjekata, koji i pored odluke Ustavnog suda, hoće da pomognu socijalne kategorije iz ovog grada.
Petrović je istakao da će Fond solidarnosti grada Trebinja nastaviti sa radom, ali po jednom novom modelu čime će biti provedena odluka Ustavnog suda.
On je, gostujući na „Herceg televiziji“ rekao da lokalni privrednici naknadu za Fond solidarnosti nisu shvatili kao namet, te da se nijedan od onih koji su se solidarisali nije žalio zbog osnivanja ovog Fonda.
“Da li je to naš inat koji uvijek proradi? Važno je da će ljudi i dalje učestvovati. Mi smo imali više od 140 privrednik i fizičkih lica koja su pomogla rad Fonda”, istakao je Petrović, dodajući da će i Fond po novom modelu davati izvještaj skupštini grada.
On je podsjetio da su mnogi Trebinjci imali direktnu pomoć od Fonda, te da će i grad grantovski pomagati njegov budući rad.
“Sada imamo mnoge donatore iz Švajcarske, Švedske, Danske koji su vidjeli da se radi u gradu i da smo puni energije i oni žele da pomognu. Rekao sam im da mogu da pomognu uplatom u Fond solidarnosti, jer je to najčasnije”, rekao je Petrović.
Dodao je da je siguran da će u ovoj godini buti više uplata nego u 2017.
Ustavni sud Republike Srpske usvojio je apelaciju Nebojše Vukanovića i ocijenio je da osnivanje Fonda solidarnosti grada Trebinje i način njegovog finansiranja nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.