Trebinje će dobrim prostornim planom ostati najpoželjniji mali grad na Balkanu

Grad Trebinje je u proceduri izrade prostornog plana koji je potreban lokalnoj zajednici jer se brzo razvija i stalno gradi, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za urbanizam i prostorno planiranje Marko Rikalo.
Rikalo je naveo da prostorno planiranje, posebno u velikoj ekspanziji gradnje, predstavlja osnov za pravilno razvijanje grada.

On je naglasio da će Trebinje moći da identitet i prirodnu ljepotu, kojima privlači posjetioce, zadrži samo ukoliko ima jasna pravila šta i kako se gradi.

“Ako želimo da i u budućnosti budemo najpoželjniji mali grad na Balkanu, to ćemo postići dobrim prostornim planiranjem”, istakao je Rikalo i dodao da je veliki problem to što lokalne zajednice nemaju prostorne planove, iako je to je to njihova zakonska obaveza.

On je rekao da će Trebinje ubuduće, osim dobrih građevinaca, geologa, mašinaca i drugih profila, imati i dobre prostorne planere, koji su do sada bili zapostavljeni, što je greška.

Prema njegovim riječima, da bi jačao kadar prostornih planera u Trebinju koji je, kako je istakao, veoma siromašan, grad će sa Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu potpisati memorandum o saradnji i nastavku programskih planova koji će obuhvatiti i stipendiranje trebinjskih studenata na toj visokoobrazovnoj ustanovi.

“U Odjeljenju za urbanizam i prostorno planiranje nemamo nijednog prostornog planera”, naveo je Rikalo.

Grad Trebinje je u posljednje vrijeme među najvećim gradilištima u Republici
Srpskoj.

Prema grubim procjenama, vrijednost investiranja u projekte od opšteg značaja, koje finansiraju grad Trebinje, Vlada Republike Srpske ili se finansiraju iz drugih izvora, veća je od 60 miliona KM.

Pri kraju je rekonstrukcija Gradskog parka, u toku je uređenje desetak gradskih ulica, oborinske kanalizacije, izgradnja zgrade za mlade bračne parove, vodovodi, atletski stadion, Vatrogasni dom, a uskoro počinje izgradnja objekta Gradske tržnice, te realizacija drugih značajnih planiranih projekata.Srna