Švajcarska pomaže Gradu Trebinju u povećanju energetske efikasnosti

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je sa predstavnicima švajcarske kompanije “Ešer” potpisao ugovor o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti zgrade gradske uprave ukupne vrijednosti 328.000 švajcarskih franaka /oko 555.000 KM/.

Petrović je istakao da će fondacija Vlade Švajcarske i Grad Trebinje projekat finansirati sa po 150.000 franaka /oko 254.000 KM/, a grupacija “Ešer” sa 28.000 franaka /oko 47.400 KM/.

Realizacija projekta trebalo bi da počne najkasnije do februara 2019. godine, a u toku te godine trebali bi u potpunosti biti završeni radovi, nakon čega će Gradska uprava biti opremljena modernim sistemima koji će doprinijeti povećanju energetske efikasnosti.

“Gradska uprava biće potpuno obnovljena u smislu instalacija, klimatizacionih sistema, solarnih panela po svim evropskim standardima”, istakao je Petrović i naglasio da je za ovaj projekat predložena zgrada Gradske uprave da bi se smanjili troškovi grijanja, klimatizacije, održavanja.

On je napomenuo da ovo nije prva zgrada koju Gradska uprava podržava kada je u pitanju energetska efikasnost, te podsjetio da je to urađeno i kada je u pitanju energetska efikasnost Doma učenika, Likovne akademije, Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Studenskog centra.

Petrović je dodao da je urađen i projekat energetske efikasnosti Bolnice u Trebinju, te napomenuo da Grad Trebinje sa UNDP-om radi instalaciju kompletne opreme za klimatizaciju, grijanje i hlađenje ove zdravstvene ustanove u vrijednosti 560.000 KM.

“Grad Trebinje će i dalje istrajavati u povećanju standarda i kvaliteta energetske efikasnosti u svim objektima”, rekao je Petrović.

Obraćajući se u ime švajcarske kompanije “Ešer” Gabrijela Karner istakla je da će se na ovaj način instalirati oprema u Gradskoj upravi koja će obezbijediti energiju iz obnovljivih izvora, te izrazila zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

Ona je istakla da će zadužena obučena, stručna lica pratiti projekat i kontrolisati sistem, te istakla da će zajedno sa ljudima iz Gradske uprave organizovati radionice da bi objasnili kakav je ovaj pristup u Švajcarskoj, zemlji koja najviše u svijetu ulaže u obnovljive izvore energije.

“Švajcarska je siromašna resursima i energijom i odluka Vlade je da se što više ide u štednju i taj model žele da podijele i sa drugima”, istakla je Karnerova.

Srna