Studenti srednjoškolcima poklonili automobil robot

Studenti Elektrotehničkog Fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su učenicima trećih razreda Srednje tehničke škole u Trebinju poklonili multifunkcionalni automobil robot kako bi se ovdašnji školarci bolje upoznali o naprednoj tehnologiji i radu ove vosokoobrazovne ustanove.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu Božidar Popović rekao je da je u projektu, koji je novčano pomogao grad Istočno Sarajevo, učestvovalo sedmoro studenata treće i četvrte godine fakulteta.

“Cilj nam je da napravimo pozitivnu promociju fakulteta, da obuhvatimo što veći broj srednjih škola kako bi učenici imali određena predznanja koja nisu obuhvaćena planom i programom za srednje škole”, istako je Popović.

On je dodao da je ponosan na svoje studente koji su napravili i isprogramirali ovakav uređaj, te naglasio da su oni najbolja reklama za fakultet i za društvo.

Student treće godine automatike i elektronike na Elektrotehničkom fakultetu Dragana Nikić rekla je da se automobil-robot sastoji od četiri pogonska motora koja služe za pokretanje točkova tako da auto može da se kreće naprijed, nazad, lijevo i desno.

“Mi smo razvili četiri režima rada ovog automobila – da prati liniju, da zaobilazi prepreke, te da se njim upravlja daljinskim upravljačem i telefonom”, rekla je Nikićeva i dodala da je ovaj fakultet dobio donaciju od pet automobila od kojih su četiri ostala u školama u Istočnom Sarajevu.

Ona je rekla da joj je drago što je svoja iskustva podijeli sa mlađim generacijama u Trebinju, posebno jer je i ona završila elektrotehničku školu u ovom gradu.

“Lijep je osjećaj stati pred svoje nekadašnje profesore i pokazati da ste odabrali pravi put i napredovali. Zato bih voljela da sve mlađe generacije upišu fakultete, rade na sebi i unapređuju svoje znanje”, istakla je Nikićeva.

NJen stariji kolega Nikola Kukić rekao je da je cilj da se u budućnosti organizuju takmičenja na kojima će se sa ovim robotima moći prijaviti učenici srednjih škola kako bi pokazali šta su naučili i koliko su napredovali, jer se aplikacije mogu dograđivati i unapređivati.

“Mi smo namjerno ostavili ne podešene pojedine senzore koje bi štelovanjem doveli do boljih performansi auta kako bi se sa veće razdaljine njima moglo upravljati”, rekao je Kukić poslije prezentacije.

Direktor Tehničke škole Darko Rakić rekao je da su im studenti Fakuteta iz Istočnog Sarajeva i ranije donirali uređaje koji su pomogli u realizaciji nastave.

“Ovo je još jedan primjer saradnje sa Fakutetom gdje smo dobili robotizovani automobil i smjernice koje bi mogle da unaprijede nastavu i saradnju sa Fakultetom”, naveo je Rakić i podsjetio da je grad Trebinje nedavno pokrenuo inicijativu da stipendira redovne studente deficitarnih zanimanja, među kojima je Elektrotehnički fakultet.

Multifunkcionalni automobil-robot “Arduino kit” učenici će moći da koriste tokom nastavnog procesa, prvenstveno na časovima informatike i računarstva.

SRNA