Sara Kolak opet najbolja

Priredila: Milosava SUPIĆ VUKOVIĆ

Učenica drugog razreda Gimnazije “Jovan Dučić” iz Trebinja Sara Kolak osvojila je prvu nagradu na međunarodnom konkursu o temi “Jezik moje majke”, na koju je odgovorila u formi kratkog filma, u konkurenciji nekoliko hiljada učesnika iz svih pravoslavnih zemalja svijeta.

Ovo je četvrta nagrada za talentovanu gimnazijalku na literarnom, likovnom, filmskom, muzičkom i animiranom konkursu, koji raspisuje Srpsko odjeljenje Javnog međunarodnog fonda “Jedinstvo pravoslavnih naroda” i dječiji časopis “Svetosavsko zvonce”, u okviru projekta Dani slovenske pismenosti.

Sara objašnjava da je ideje predočila svom ocu, dugogodišnjem poznatom trebinjskom novinaru, i Jeleni Mandrapi, profesoru srpskog jezika, koji su joj pomogli da to ostvari onako kako je željela.

“Došla sam na ideju da govorim o jednoj ženi prema tekstu pjesnika Vojislava Ilića Mlađeg – `Mati i sin`. Tata je imao u arhivi recital glumice Biljane Đurović, na koji niko ne može ostati ravnodušan. U realizaciju priče uključila sam moju baku Milosavu DŽodžo”, navodi Sara.

Sve to je snimila, uklopila i napisala tekst.

Još kao učenica sedmog razreda učestvovala je na ovom konkursu i do sada je osvojila jednu treću nagradu i uzastopno tri prve, i to o temama “Porodica”, “Korijeni”, film o korijenima porodice Kolak koji je bio vrlo zapažen, i posljednji “Jezik moje majke”.

Kaže da je vrlo srećna jer je uspjela u onome što voli i ističe da je ljubav prema kameri i novinarstvu naslijedila od svog oca Nebojiše.

“Kao djevojčica išla sam sa tatom na teren i cijeli proces stvaranja priče bio mi je fascinantan. Snimanje, montiranje i pisanje sam mnogo zavoljela i drago mi je što sam dokazala da to nije bilo samo dječije maštanje, već ljubav”, ističe Sara za Srnu.

Ona napominje da će nakon srednje škole upisati novinarstvo.

Svestrana gimnazijalka kaže da su joj ove nagrade posebne, prvenstveno jer je cilj da mladi iz svih pravoslavnih zemalja upoznaju svoju kulturu i tradiciju.

Za najbolje radove Sara je dva puta nagrađivana odlaskom na Krf, a uskoro će i treći put otputovati na to grčko ostrvo, gdje će boraviti petnaest dana sa ostalim nagrađenim učesnicima.

Vrlo emotivno se sjeća 2016. godine i posjete ostrvu Vido, poznatom iz Prvog svetskog rata pored kojeg je u more sahranjen veliki broj srpskih ratnika.

“Bilo je mnogo djece. Kada smo svi sa obale počeli da pjevamo `Tamo daleko`, more koje je do tada bilo mirno, odjednom se uzburkalo, postalo je nemirno i talasi su počeli da se razbijaju u stijene.

Imali smo osjećaj kao da dobijamo povratnu poruku sreće od srpskih boraca koji su tu sahranjeni. Taj trenutak je zauvijek ostao u mom srcu”, ističe ona.

Sari, koja je u dosadašnjem takmičenju više puta potvrdila talenat, sveštenik Dimitrije Stikić, koji vodi projekat u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, poručuje da više ne treba da se takmiči, već da će od sljedeće godine biti vaspitač mlađim uzrastima koji učestvuju na srpskom kampu na Krfu.

Sara Kolak, osim što je uspješna u stvaranju filma i pisanju, talenat pokazuje i kao glumica, za šta je više puta nagrađivana.

Srna