Samokutjajev:U kosmosu smo slobodniji

U Galeriji Muzeja Hercegovine danas je upriličeno druženje sa A.M. Samokutjajevim, predstavnikom “Naučnoistraživačkog probnog centra za pripremu kosmonauta J.A. Gagarina”, pilotom-kosmonautom, koji je govorio o iskustvima boravka u kosmosu.


Samokutjajev, koji je u svemiru bio dva puta duže od pola godine, istakao je da je, sa jedne strane, lakše živjeti u kosmosu, budući da se tamo čovjek osjeća slobodnije.

“S druge strane, lakše je na Zemlji jer ste ovdje sa porodicom i prijateljima”, kaže Samokutjajev, koji planira uskoro da leti u svemir.

On je u svemir otišao prvi put 2011. godine i kaže da je za to putovanje važno da je čovjek potpuno zdrav, te da je poželjno biti stariji od 35 godina.

Samokutjajev, koji je heroj Ruske Federacije, istakao je da mladi treba da shvate da čovječanstvo ne stoji u mjestu već ide krupnim koracima naprijed ka ostvarivanju svojih ideja, te da je to najvažnija poruka 12. aprila 1961. godine, kada je Juri Gagarin izveo istorijski let u kosmos.

Druženje je organizovano povodom obilježavanja Međunarodnog dana polijetanja prvog čovjeka u kosmos, a organizatori su Kulturno-informativni centar Moskva, Centar ruskog jezika i kulture “Vozroždenije”, grad Trebinje, uz podršku Uprave grada Moskve.

Samokutjajev je prethodno u gradskoj upravi razgovarao sa predsjednikom Skupštine grada Trebinja Dragoslavom Banjkom koji je istakao da je saradnja sa ruskim kosmonautom počela prije dvije godine kada je o svom putovanju održao predavanje gimnazijalcima.

“Riječ je o veoma neobičnoj ličnosti, čovjeku koji je imao priliku da gotovo godinu dana provede u svemiru, koji je učestvovao u sprovođenju više desetina eksperimenata i definitivno ima iskustva koja može da prenese”, istakao je Banjak.

Srna