Proslavljena krsna slava Petropavlovog manastira u Petrovom polju

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije danas su služili Svetu arhijerejsku liturgiju u Petropavlovom manastiru u Petrovom polju čime je ovaj hram proslavio krsnu slavu – Petrovdan.

Vladika Grigorije rekao je da je danas sveta slava u čast velikih apostola koji su prije 2.000 godina propovijedali riječ Božiju koju nam je otkrio sam Isus Hristos.

“U ovom Božijem manastiru danas slavimo Petar i Pavle koji su obrađivali polja ovoga svijeta i nisu se plašili veličine tog polja, jer su znali da je njihov plug riječ Božija, a njihovo oružje krotkost”, rekao je vladika Grigorije.

Vadika je istakao da je Hristos na kamenu vjere sagradio svoju crkvu.

“Na tom kamenu proliveno je mnogo krvi i suza, ali taj kamen je neuništiv. Kao što je i sam Hristos rekao `Vrata paklena neće nauditi onome što se na tom kamenu vjere u Boga živoga izgradi`”, rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je Crkva i vjera u Boga ono što nas tjera da gledamo unaprijed, očima punim nade.

“To je ono što nam daje snage da pružamo ruke prema ovom svijetu koji nas često po njima udara. Zato vam je u amanet ostavljeno da čuvate Crkvu jer je ona vaša”, rekao je episkop Grigorije.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je uvijek lijepo biti gost na veliki praznik u Petropavlovom manastiru.

“Ovaj manastir se mnogo razvio posljednjih godina i zaslužuje svaku vrstu pomoći. Mi činimo sve što je u našoj moći da pomognemo razvoj ovog svetog mjesta”, rekao je Petrović.

Mještanin Đorđe Džudža preporučio bi svakom ko ima priliku da posjeti pećinu gdje je boravio apostol Pavle kada je širio hrišćanstvo prema istoku i prolazio kroz ovaj kraj.

“Mnogi turisti su me pitali gdje je ta pećina, pa bi im ja pokazivao put. Strm je i težak put do pećine i mora se pješačiti”, rekao je DŽudža.

Nakon liturgije upriličen je slavski ručak za sve goste i vjernike koji su posjetili danas ovaj sveti hram.

/SRNA/