Predstavnici Grada Trebinja ugostili djecu i nastavnike iz Zvečana /FOTO/

Predstavnici Grada Trebinja danas su u gradskoj upravi ugostili djecu i nastavnike iz Zvečana, koji su, u okviru socijalnom programa „Spojimo djecu Kosova i Metohije i RS“, prethodnih šest dana proveli u gradu na Trebišnjici.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je posjeta djece sa Kosova Gradu Trebinju i Republici Srpskoj dobra praksa jer, pored ostalog, na ovaj način, naši sunarodnici mogu osjetiti gdje još ima srpskih zemalja mimo njihove zajednice.

„Mi znamo da je na Kosovu veoma teško, pratimo šta se tamo dešava i zato mislimo da je dobro da budete sigurni da imate oslonac,  u nama – u Trebinju, u RS i u Srbiji, jer se u životu ne može bez oslonca, bez prijatelja, mislim da je veoma važno da se osjetite svoji na svome“, rekao je Petrović.

On je naveo da će Grad Trebinje biti i ubuduće uz narod na Kosovu.

Slađana Fićević, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Zvečana je rekla da je ovo druga godina kako djeca sa sjevera Kosova dolaze u Trebinje, te da su njihovi utisci predivni.

„Ono što smo ponijeli odavde iz Trebinja je, zaista, jako. Zahvaljujemo se svima koji su uticali da ovaj projekat uspije u ovakvom obliku. Ono što smo mi ovdje imali, ne može se opisati, samo se može doživjeti. Imate prelijep grad, koji se stalno gradi, iz godine u godinu je sve ljepši“, navela je ona.

I djeca su oduševljena boravkom u Trebinju i gostoprimstvom trebinsjkih drugara.

Andrijana Nedeljković iz Banjske kod Zvečana, kaže da je u Trebinju stekla puno prijatelja i da je uživala u svim sadržajima prelijepog grada.

David Marković, učenik šestog razreda je prvi put u Trebinju, navodi da im se sve u gradu svidjelo, a naročito bazeni i „Akva park“ u Gradu sunca.

„Ovo iskustvo nam je veoma lijepo i nadam se da ćemo svake godine moći da dolazimo ili u Trebinje ili neki drugi grad“, kaže David.

Anja Marjanović je, takođe,  prvi put u Hercegovini.

„Stvarno,  utisci su prelijepi. Upoznala sam nove drugare, upoznala novo mjesto i stekla sam utiske koje ću pamtiti uvijek. Posebno se zahvaljujem porodici koja me je ugostila i primila kao svoje dijete“, kaže Anja, koja je balkanska prvakinja u karateu.

Za osnovce i nastavnike  iz Zvečana, koji će  danas obići Hercegovačku Gračanicu, a sutra ujutro se vraćaju  na Kosovo, u gradskoj upravi priređena je i prigodna zakuska.

Radio Trebinje