Predstavljena Enciklopedija Republike Srpske

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je promovisana Enciklopedija Republike Srpske koja se zasniva na sadašnjim činjenicama, ali nudi i određenu perspektivu na koji način će se razvijati savremeno društvo u budućnosti.

 

U prvom tomu Enciklopedije u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, na 783 stranica obrađeni su pojmovi koji počinju na slova A i B, odnosno naselja, opštine i značajne ličnosti bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Govoreći na promociji, predsjednik Akademije Rajko Kuzmanović rekao je da se na izradi enciklopedije radi već osam godina, napominjući da to nije dug period s obzirom da su to specifične knjige i da ih ne piše pojedinac, već grupa stručnjaka za određene poslove.

“U prve tri godine prikupili smo oko 11.000 odrednica koje su deponovane i obuhvataju sve bitne elemente istorije, kulture, razvoja, napretka, tradicije u Srpskoj”, rekao je Kuzmanović i dodao da je prvi tom već dobio prvu nagradu na Sajmu knjiga u Beogradu, što je najbolja potvrda da je urađen kvalitetno i po svim standardima enciklopedistike.

On ističe da će ukupno biti pet tomova i da će predstavljati ličnu kartu Srpske.

Generalni sekretar Akademije Dragoljub Mirjanić istakao je da je rad na enciklopediji ozbiljan i nimalo lak posao jer ne dozvoljava materijalnu grešku, te zahtijeva određeni kadar i infrastrukturu.

“Mi imamo vlastiti kadar, a koristimo usluge i gostujućih profesora i saradnika iz Srbije i Crne Gore. Sljedeći tom će se pojaviti u oktobru sljedeće godine, a najdalje za tri do četiri godine ćemo imati urađen cijeli posao”, rekao je Mirjanić i istakao da samo ozbiljne zemlje imaju enciklopediju.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da Enciklopedija, osim opšteg značaja, ima i specifičnu vrijednost, jer je iznova sagledala minule događaje i procese, donijela njihove naučno fundirane kvalifikacije i na mnoga sporna pitanja bacila novo svjetlo.

On je rekao da će Enciklopedija Republike Srpske imati izuzetan značaj za učenike, studente i naučne istraživače, ali i one koji imaju ambicija da svoje ekonomske projekte situiraju u Republici Srpskoj.

“Zahvaljujuem autorima, na čelu sa akademikom Kuzmanovićem koji će Republici Srpskoj ostaviti djelo vrijedno pažnje, jer sve ono što se zapiše ostaće trajno zapamćeno”, istakao je Petrović.

Promociji su prisustvovali i budući vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, umirovljeni vladika Atanasije, akademik Mirko Šošić, te velikih broj uglednih ličnosti iz Hercegovine.

Rejting.info