Povezani kulturnom, a uskoro i privrednom saradnjom

Predstavnici grada Trebinja i opština Kosovska Mitrovica i Lučani danas su u Trebinju razgovarali o saradnji u raznim oblastima, ističući da je riječ o jednom narodu koji želi da čuva prave vrijednosti, identitet kulture i tradicije.
Tokom razgovora koji su organizovani u okviru tradicionalne smotre folklora u Trebinju, a u kojoj učestvuju i društva “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice i “Abrašević” iz Čačka, istaknuto je prijateljstvo i četnaestogodišnja saradnja dva naroda koja koja žele da prodube saradnju na dobrobit i jedne i druge strane.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić je istakao da su na sastanku bili predstavnici grada Trebinja, Kosovske Mitrovice i Lučana iz oblasti turizma, privrede, koji će u narednom periodu sagledati stanje koje su to oblasti gdje bi se konkretna saradnja mogla uspostaviti.

“Mogli bismo mi iz Trebinja da otvorimo neki pogon u Kosovskoj Mitrovici ili oni kod nas, ali isto tako postoji realna mogućnost i da plasiramo svoje proizvode kod onih drugih”, rekao je Ćurić.

On je istakao da je ovo prvi korak kada su u pitanju razgovori o privrednoj saradnji, ali ne i kada je prijateljstvo u pitanju koje traje već 14 godina kroz kulturna dešavanja.

Predsjednik Skupštine opštine Trebinje Dragoslav Banjak je istakao da je došlo vrijeme da se, osim kroz djelovanje kulturno-umjetničkih društava, ova dva naroda povežu i u oblasti privrede, turizma, industrije.

“Obavili smo preliminarne razgovore i zaključili da je problematika na oba prostora slična. Ono što je jasno je da smo jedni na druge upućeni i tradicionalno i kulturno, ali i privredno”, reako je Banjak.

Aleksandar Spirić, predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, osvrnuo se na život u tom dijelu Kosova i Metohije poručujući da žele da ostanu na svojim ognjištima i da su za mir i stabilnost.

“Da smo mi jedan narod sa braćom iz Republike Srpske govori i nedavna poseta našeg predsednika Aleksandra Vučića Trebinju, kao i otvaranje Kozularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije u ovom gradu. U ovom vremenu treba da budemo jedinstveni i svesni svih izazova”, rekao je Spirić i istakao značaj miroljubive politike koju vode predsjednici Srbije Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik.

Spiirić je naveo da je osim bezbjednosti jedan od najvećih problema na Kosovu i Metohiji privredni aspekt.

“Verujem da ćemo na početku uspeti da napravimo saradnju privrednika iz regije Trebinja i severa Kosova i da uspemo da povežemo privrednike na dobrobit i jedne i druge strane”, rekao je Spirić.

Aleksandar Pajović, predstavnik opštine Lučani, izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima, napominjući da ova opština ima vojnu industriju i livnicu, te da se nada uspješnoj saradnji sa Trebinjem.

“Ono što je najbitnije da bi se mladi ljudi zapošljavali je razvoj privrede. Imamo veliki prostor i za razvoj turizma, jer je Trebinje postalo turistička meka primamljiva za građane Srbije, a mi imamo veliku kulturno-turističku manifestaciju Sabor trubača u Guči”, rekao je Pajović.

Razgovorima je prethodio svečani defile učesnika i nastupom u Dučićevoj ulici kojim je počeo 14. Sabor Folklora u organizaciji KUD-a “Hercegovina” iz Petrovog Polja. SRNA