Povećan broj povrtanika u narušavanju javnog reda i mira, kaznena politika nije dala rezultate

Načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa rekao je danas da je na području koje pokriva ova uprava povećan broj povratnika u narušavanju javnog reda i mira što ukazuje da kaznena politika prema njima nije dala rezultate, kao ni prema učesnicima koji narušavaju bezbjednost i saobraćaj.
Laketa je istakao da je u prva tri mjeseca evidentirano 27 povratnika u narušavanju javnog reda i mira, ali da nije bilo narušavanja u većem obimu.

On je naveo da je najviše prekršaja evidentirano u Gacku 20, Nevesinju 19, Trebinju 14, a u Bileći deset, dok je u Berkovićima evidentirano sedam prekršaja protiv javnog reda i mira, ističući da je sila upotrijebljena u 99 odsto slučajeva pri uspostavljanju javnog reda i mira.

“Tuča i fizički napad su najčešći prekršaji i počinjeni su, uglavnom u periodu od ponoći do dva časa ujutro. Najčešća mjesta za narušavanje javnog reda i mira su ugostiteljski objekti”, rekao je Laketa i dodao da će policija u narednom periodu povećati aktivnosti na očuvanju javnog reda i mira i razgovarati sa predstavnicima Gradske uprave i opština kako bi se regulisalo radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Govoreći o stanju bezbjednosti u saobraćaju, Laketa je rekao da je ono zadovoljavajuće i da se u prva tri mjeseca dogodilo 88 nezgoda, što je više za deset u odnosu na isti period prošle godine.

“Iz saobraćaja je isključeno 299 vozača, od kojih je najviše, njih 154, isključeno zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola”, rekao je Laketa.

U Policijskoj upravi navode da je povećan broj pljenidbe cigareta koje se iz pravca Crne Gore distribuišu u Federaciju BiH.

U osnosu na prošlu godinu pripadnici PU Trebinje su otkrili i veći broj migranata.

Laketa je naveo da su u 2017. godini otkrivena 94 migranta, a u dosadašnjem periodu ove godine 134, ali da policija nije imala nijednu prijavu od stanovnika Hercegovine da su narušavali javni red i mir, ni da su izvršili neko krivično djelo.

“Očekujem da će se povećati broj migranata u narednom periodu. Granična policija BiH će pojačati aktivnosti, a i mi ćemo biti prisutni na terenu”, rekao je Laketa.

On je pohvalio rad Odjeljenja za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina, napominjući da su u prva tri mjeseca Tužilaštvu BiH podnijeli dva izvještaja protiv dva lica za počinjena krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti počinjenih nad licima srpske nacionalnosti na području opštine Konjic 1992. godine.

Ovo odjeljenje je preduzelo i niz mjera po pitanju borbe protiv terorizma – provjere lica, migranata, kao i lica koja istočnu Hercegovinu koriste kao tranzitno područje.