7.2 C
Trebinje
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Naslovnica Trebinje Posthumna odlikovanja za 46 poginulih boraca iz Trebinja i Bileće

Posthumna odlikovanja za 46 poginulih boraca iz Trebinja i Bileće

posthumna odlikovanja trebinje2.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić uručio je danas, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, posthumna odlikovanja za 46 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Trebinja i Bileće.

  Ćurić je rekao da su poginuli borci dali najznačajnije za Republiku Srpsku – svoje živote.

“To su ljudi koji su zaslužni što imamo Republiku Srpsku i slobodu”, rekao je Ćurić.

On je izrazio očekivanje da će sljedeće godine svim porodicama poginulih boraca biti uručena odlikovanja.

“Sigurno je da ima još zahtjeva boraca koji su ostali nezavršeni, ali tu sam uvijek sa saradnicima da djelima dokažemo šta smo uradili”, istakao je Ćurić.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da Republika Srpska i predsjednik Srpske, uručenjem posthumnih odlikovanja poginulim borcima, još jednom izražavaju zahvalnost i poštovanje prema žrtvi koju su borci dali za Republiku Srpsku i slobodu koju danas imamo.

“Istina, ovaj proces jeste malo duže potrajao, ali prema planu predsjednika Republike Srpske u narednoj godini bi svim porodicama poginulih boraca trebalo da budu uručena odlikovanja, a nakon toga se ulazi u nove projekte da se dodijele i onima koji su već odlikovani priznanjima koja nisu nosila materijalnu naknadu, da bismo ih sve doveli u isti položaj”, rekao je Župljanin.

posthumna odlikovanja trebinje1.jpg

Predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinja Pero Vukalović rekao je da mu je čast što je prisustvovao uručenju odlikovanja za borce koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

“Oni su svojim životima spriječili razaranje našeg grada i Hercgovine i neka nova vješala pod platanima i punjenje jama po Hercegovini”, istakao je Vukalović.

Supruga poginulog borca Borika Mrkajić rekla je da njoj i njenoj porodici ovo odlikovanje mnogo znači i zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji dodjele odlikovanja.

“Možda malo kasni, ali nikad nije kasno”, rekla je Mrkajiću i istakla da je, kada joj je suprug poginuo u ratu, ostala sa dva sina koji su tada imali 14 i osam godina, a koji su sada odrasli ljudi, završili su fakultete i rade.

Predsjednik Republike Srpske odlikovala je ukupno 396 poginulih boraca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod povodom Vidovdana-krsne slave Vojske Srpske i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.