Položen kamen temeljac za Palatu pravde /FOTO/

 U Trebinju je danas položen kamen temeljac za izgradnju nove moderne zgrade Palate pravde u koju će biti smješteni Okružni i Osnovni sud, te Okružno tužilaštvo, a radove sa 1,5 miliona evra finansira EU.


Grad Trebinje svojim sredstvima u renti, okolnom uređenju i rješavanju infrastrukture i lokacije učestvuje u projektu sa 970.000 KM.

Sa ceremonije polaganja kamena temeljaca poručeno je da će ovim projektom, čiji je završetak planiran za godinu dana, biti poboljšani uslovi rada pravosudnih institucija da bi bili u mogućnosti da pruže bolju uslugu građanima.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da je neophodna izgradnja ovakvog, reprezentativnog objekta, kako zbog ljudi koji rade u pravosudnim institucijama, tako i zbog građana koji dolaze zbog različitih potreba.

On je zahvalio EU na podršci ne samo u Trebinju, već i u drugim gradovima u Srpskoj, te Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i gradskoj upravi Trebinja.

“Vjerujem da ćemo dobiti izvanredan prostor za pravosudne institucije i da će to ujedno biti i nova obaveza za podizanje efikasnosti njihovog rada”, istakao je Kasipović.

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević rekao je da će nova zgrada značiti mnogo zaposlenima u pravosudnim institucijama, jer će dobiti savremene uslove za rad.

“Mislim da i pravosuđe Hercegovine i grad Trebinje zaslužuju ovako lijep objekat”, kaže Stević, čiji je sud uprkos neadekvatnim uslovima rada jedan od efikasnijih u BiH.

Grad Trebinje učestvuje u realizaciji projekta na način što je preuzeo obaveze rješavanja imovinskih odnosa, odnosno kompletiranja katastarske čestice za izgradnju Palate pravde, rušenja objekta na postojećem lokalitetu, dovođenje infrastrukture za oborinsku, kanalizacionu mrežu, kao i struje i optike.

“Mi smo to sve uspjeli uraditi u roku od godinu i četiri mjeseca, a paralelno su se vodile usluge dobijanja izvođača radova i nadzora”, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

On je zahvalio EU što je zajedno sa Vladom Republike Srpske za izgradnju ovakvog objekta delegirala upravo Trebinje, gdje će na jednom mjestu biti smještene važne pravosudne institucije.

Projekat predstavlja dio širih napora EU u modernizaciji i rekonstrukciji sudova i tužilaštava širom BiH, kao jednog od načina da se podrži jačanje vladavine prava u zemlji.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino podsjetio je da je Evropska unija tokom proteklih godina u pravosudni sektor uložila više od 50 miliona evra, od kojih 20 miliona evra u infrastrukturu.

“Pravosuđe koje dobro funkcioniše je presudno za pristupanje BiH Evropskoj uniji. Jaka vladavina prava je presudna za priduživanje zemlje EU”, istakao je Sino.

Novim objektom od 2.800 metara kvadratnih, predviđena je izgradnja dvije velike i tri male sudnice, prostorije za osjetljive i zaštićene svjedoke, prostorije za sudsku policiju, prostorije za zadržavanje, funkcionalne arhive i prostorije za dokaze, moderan sistem bezbjednosti koji uključuje protivpožarni alarmni sistem, video-nadzor i IT opremu u kancelarijama i sudnicama.

Okružni sud u Trebinju trenutno je u zgradi koja nema dovoljno sudnica, arhivskog prostora, kancelarija i drugih potrebnih prostorija, a u sličnoj situaciju su i Okružno javno tužilaštvo i Osnovni sud.

Okružni privredni sud, jedna od sudskih institucija u Trebinju koja je do sada bila podstanar, biće smješten u sadašnji prostor Osnovnog suda tako da će sve pravosudne institucije biti u prečniku od 50 metara.

Tokom današnje posjete Trebinju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH sastao se sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem i posjetio prostorije pravosudnih instutitucija u ovom gradu.

SRNA