Petrović:Grad Trebinje finasijski podržava pisce

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je danas da Grad finansijski podržava one koji se odlučuju da pišu knjigu, jer pisana riječ vječno traje.
Petrović je istakao da će Trebinje uvijek podržavati sve koji imaju ideje i pišu jer će to unaprijediti ne samo ovu lokalnu zajednicu, već i cijelu Republiku Srpsku.

On je, otvarajući seminar, koji je okupio 200 bibliotekara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije, naglasio da se ove godine prvi put u Trebinju oformila stavka “Podrška izdavaštvu i publikacijama”.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović istakla je da to što je virtuelno bibliotekarstvo trenutno u modi ne znači da knjiga treba da bude zanemarena.

“Bibliotekarima je cilj da privuku što više čitalaca”, rekla je Mijatovićeva i dodala da će na seminaru biti riječi o knjizi, biblioteci, te da će jedan dio predavanja biti posvećen radu školskih bibliotekara.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Novica Telebak rekao je da je knjiga oduvijek bila i sluga i gospodar.

“Knjiga ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku”, poručio je Telebak na skupu.

Direktor Narodne biblioteke u Doboju Slavica Kostimirović naglasila je da su bibliotekari dužni da se prilagođavaju eri savremenih tehnologija.

“Obrazovanih bibliotekara imamo, a prednost pri zapošljavanju imaju diplomirani bibliotekari jer nastojimo da u bibliotekama imamo stručno osposobljen kadar”, kaže Kostimirovićeva, koja je i član uprave Društva bibliotekara Srpske.
SRNA