Petrović:Budžet nikada stabilniji, novca ima za sve planirane projekte

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da budžet Grada nikada nije bio stabilniji i da imaju novca za sve projekte i da će ova godina biti rekordna po investiranju, odnosno da će premašiti prošlogodišnjih osam miliona maraka ulaganja što je bio najveći iznos u poslijeratnom periodu.
Petrović je izjavio Srni da je aktuelna lokalna vlast za proteklu godinu i po, koliko su na vlasti, ušla u sve pore društva, da se vidi napredak u svim oblastima, da je kroz različite programe smanjen broj nezapsolenih sa 2.960 na 2.710 osoba i da slijedi otvoranje novih radnih mjesta, te da će i plan investicija koji je naizgled bio “ogroman” biti postignut.

“Moraćemo, najvjerovatnije u narednih 60 dana, napraviti izmjenu srednjoročnog plana kapitalnih investicija kako bismo vidjeli šta smo pokrenuli i šta novo treba da ubacimo. Unaprijed ćemo gledati da pravimo plan za naredni petogodišnji period”, rekao je Petrović.

On je istakao da niko ne može osporiti da je Trebinje jedno veliko gradilište i da mnoge lokalne zajednice kopiraju određene programe, napominjući da je smisao svih programa da se sistemski uređuju gradske i narodne obaveze da bi imali veće benefite nego do sada.

Navodeći da je veliki napredak postignut posebno u oblasti turizma, gradonačelnik Trebinja je najavio da će, kako bi se olakšalo turistima, između ostalog, biti izgrađen veliki parking za autobuse koji će se nalaziti na lokalitetu gdje je bila planirana izgradnja zgrade Gimnazije u Bregovima, dok ne počne realizacija tog projekta.

Da bi Trebinje bilo interesantno tokom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima, Petrović je dodao da je u planu uređenje poznatog izletišta Ubla.

“U Beogradu sam razgovarao o mogućnostima otvaranja ski-centra na Ublima i izgradnji žičare, a preduslov je da se riješe imovinski odnosi koji su na tom području komplikovani”, istakao je Petrović i dodao da je na tom lokalitetu u toku realizacija i projekta vodosnabdijevanja, a da slijedi realizacija i još nekih sadržaja.

Navodeći da je Trebinje veliko gradilište, on je najavio izgradnju zgrade za mlade bračne parove, uređenje Ćatovića kraka, izgradnju dva rezervoara po 2.500 kubika na izvorištu “Vrelo oko” za sigurnije vodosnabdijevanje grada i manje utroške energije, kao i niz drugih projekata.

Gradonačelnik Trebinja kaže da je u planu i realizacija projekta energetske efikasnosti kompletne zgrade Gradske uprave, ističući da su za tu namjenu dobili 170.000 švajcarskih franaka donacije, a da će Grad obezbijediti 150.000 švajcarskih franaka.

“Izbacićemo sve klime, radijatore i peći, a planiramo i proširenje zgrade komfornom salom za sastanke i prijeme koju sada nemamo”, dodao je Petrović.

On napominje da su u proteklom periodu napravljeni veliki pomaci i kada je riječ o zapošljavanju, jer se smanjuje rad na crno, ističući da je kroz različite programe riješeno oko 175 ljudi koji su skinuti sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

“Iskoristićemo i konkurs Zavoda koji traje do kraja maja. Nastojaćemo da riješimo sve visokoobrazovane ljude koji su završili fakultete do 31. decembra prošle godine, a nakon toga i one koji budu završili ove godine”, kaže Petrović.

On napominje da će se za godinu dana biti otvoreno još 300 radnih mjesta u “Gradu sunca”, u planu je i otvaranje pogona tekstila ili obuće u bivšem “Novoteksu” na Tini, a sa radom će početi i dva hotela u Starom gradu.

“Imamo i zahtjeve za izgradnju poslovne zone u Todorićima, pravac do Volujca, gdje ćemo izvršiti parcelizaciju, prodavati zemljište, puniti budžet i otvarati novu poslovnu zonu”, naglasio je Petrović.

SRNA