Petrović odlučio:Grad Trebinje finasira studente pet deficitarnih fakulteta

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je najavio da će Grad stipendirati redovne studenate prve godine deficitarnih fakulteta – građevinskog, arhitektonskog, mašinskog, elektrotehničkog i informatičkog fakulteta.
Petrović je istakao da će Grad narednih dana raspisati javni poziv za stipendiranje, te napomenuo da iznos stipendije neće biti ispod 250 КM za ove struke.

Nakon sasatanka održanog sinoć u gradskoj upravi sa trebinjskim srednjoškolcima završnih razreda, koji imaju namjeru da studiraju, Petrović je istakao da je cilj gradske uprave da mladi, visokoobrazovani ljudi Trebinja ostaju u svom gradu i da nađu zaposlenje za ona zanimanja za koja su se školovali.

“Mišljenja smo da će ovih pet struka biti potrebno našem gradu u narednim godinama, a stipendiju studentima ćemo produžiti i za drugu godinu, ako je redovno upišu“, rekao je Petrović.

On je istakao da je cilj da nedostajuće struke budu od domaćih kadrova i da roditelji upućuju djecu na fakultete koji će imati zaposlenje odmah, a ne da se gomilaju struke na Zavodu za zapošljavanje, tako da pojedinci, završavaju fakultete a ne nalaze zaposlenje.

Jelena Кukurić, učenik završnog razreda Tehničke škole, smjer građevinski tehničar, nada se da će upisati studije ekologije u Podgorici, uspješno ih završiti i naći posao u svom gradu.

Njan vršnjak Jovan Tarana, učenik Srednje tehničke škole na smjeru tehničar za kompjutersko konstruisanje, ističe da su stipendije Grada Trebinja velika pomoć i podstrek za što uspješnije školovanje.

„Stipendije Grada Trebinja će sigurno pomoći brojnim porodicama, odnosno učenicima koji nemaju sredstava da se školuju. Tako će se pomoći učenicima koji su dobri i marljivi u školi, a lošeg su imovnog stanja. To je važno za grad, jer smatram da su siromašniji učenici marljiviji, više će dati ovom gradu sigurno nego oni koji su imali sva potrebna sredstva za školovanje“, kaže Tarana.

Sastanku sa trebinjskim srednjoškolcima prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, te načelnici odjeljenja za društvene djelatnosti i opštu upravu Zoran Milošević i Nenad Milićević.

Rejting.info