Petrović na Klobuku: “Jedinstvo je ideal kome treba težiti ” /FOTO/

Delegacije grada Trebinja i boračkih udruženja danas su povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata položile cvijeće na spomen-kosturnicu u selu Klobuk kod Trebinja i evocirale uspomene na poginule rodoljube.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je u vremenu podjela i granica najvažnije jedinstvo kao ideal kome svi moraju da teže.

“Ove godine obilježićemo još nekoliko značajnih datuma iz Prvog svjetskog rata, sjećajući se onih koji su položili živote za slobodu budućih generacija”, istakao je Petrović.

On je dodao da buduće generacije dug prema hrabrim precima treba da vraćaju ne samo sjećanjem, već i čuvanjem i održavanjem njihovih stratišta i vječnih kuća, kao što je i spomen-kosturnica u Klobuku.

“Više stotina njih se na ovim vrletima borilo godinu i po dana dana, omogućavajući da se srpska vojska preko albanskih planina spasi na ostrvu Krf”, rekao je Petrović.

Na području sela Klobuk vođena je važna bitka u Prvom svjetskom ratu koja je bila svojevrsna “brana” austrogarskoj vojsci da sa zapadne strane krene na istok i presječe povlačenje srpske vojske.

Povodom Vidovdana i jednog vijeka od završetka Prvog svjetskog rata, grad Trebinje je obezbijedio finansijska sredstva za rekonstrukciju spomen-kosturnice u kojoj se nalaze kosti 166 poginulih pripadnika dva crnogorska i jednog hercegovačkog bataljona.

 /SRNA/