10.2 C
Trebinje
Utorak, 5 Marta, 2024
Naslovnica Trebinje Osamdeset deminera čisti tri trebinjska sela

Osamdeset deminera čisti tri trebinjska sela

IMG_20230127_091511.jpg (483 KB)

Mještani sela Trebinjske površi ni nakon skoro 27 godina od završetka rata ne mogu da priđu svojim njivama, šumi i pašnjacima jer su one i dalje pod minama.

Ipak stanje bi uskoro moglo da bude itekako drugačije, jer je u akciji deminiranja ovog terena uključeno osam timova Centra za uklanjanje mina u BiH i po završetku ove akcije biće očišćeno oko 2 miliona i 800 hiljada kvadratnih metara prostora u ovom dijelu, nekada trebinjske, a sada opštine Ravno u Federaciji BiH.

Smail Zuban, operativni oficir Minsko-operativnog centra BiH za Radio Trebinje kaže da radove na deminiranju na području Slivnice i Glavske finansira vlada SAD-a na području Baonina Njemačka.

“Minski sumnjivo područje Glavska obuhvata površinu projekta od oko milion i po metara kvadratnih. Uključena su četiri tima, a druga četiri tima rade na području Baonina. Osamdeset ljudi radi na terenu takozvanom manuelnom metodom. Teren je težak zahtjevan i očekujemo dosta mina. Projekat je otvoren 16. januara, ali s obzirom na vremenske neprilike počeli smo prije dan dva. Pronašli smo do sada četiri protivpješadijske mine, ali ima dosta naznaka o još eventualnih mina. Radićemo do kraja zime, a ukoliko ne završimo, a ponavljam, riječ je o itekako zahtjevnom terenu, nastavićemo i tokom naredne godine”, kaže Zuban.

IMG_20230127_092143.jpg (688 KB)

U selu Slivnici, čiji je atar najvećim dijelom pod minskim poljima, posebno su radosni zbog činjenice da je BH MAC krenuo u aktivnosti uklanjanja minskih polja, što bi njima, napokon, omogućilo da poslije više od 30 godina priđu dijelovima svojih imanja.

Čedo Marinović, koji živi u Slivnici za Radio Trebinje ističe da su godinama unazad slušali priču kako će minska polja biti uklonjena, ali da od toga do sada nije bilo ništa.

“Cijelo selo je opkoljeno minama. Utvrđen je veliki broj minskih polja, niko od mještana se ne usuđuje da ide na svoje dijelove imanja u području gdje su mine. Čujemo ponekad eksplozije, stane neka životinja na minu, a najžešće je bilo prije nekoliko godina kad je bio požar, tad ih je najviše puklo”, navodi Marinović.

Minska linija od Slivnice do Glavske, odnosno Ivanovog krsta – granice sa Evropskom unijom i Hrvatskom, duga je oko pet kilometara.

IMG_20230127_092023.jpg (658 KB)

Kako nezvanično saznajemo, na pojedinim mjestima postoje tri linije mina. Označena su minska polja koja su bila vidljiva po zapisnicima.

Ovim projektom koji je uradio BH MAC predviđeno je 13 istraga, od kojih će osam biti ciljanih što znači da postoje zapisnici i pet sistematskih.

Brojnim i različitim minama tokom ratnih godina “posijan” je ovaj teren. Mnogo je protivpješadijskih mina takozvanih “pašteta”, ali ima i takozvanih klackalica, promova, mrudova i protivtenkovskih mina.

Radio Trebinje