Novinari iz Srbije oduševljeni Trebinjem

Predstavnici desetak najuticajnih medijskih kuća iz Srbije, koji borave u dvodnevnoj posjeti Trebinju, izjavili su da ih je fascinirala ljepota ovog grada, ali i srdačnost i dobrota ovdašnjeg naroda.
Nakon što su obišli mnoge kulturno–istorijske i druge znamenitosti i obilježja grada, članovi “Pres karavana” zaključili su da su malo dva dana da posjete sve ono što Trebinje čini jedinstvenim i drugačijim od ostalih gradova u Republici Srpskoj i regionu.

Organizator i osnivač umjetničkog “Pres karavana” Slavica Hinjić kaže da je misija karavana da povezuje teritorije i različitosti, ali i da spaja sličnosti.

“Kroz ovaj projekat našoj javnosti u Srbiji predstavljamo lepote, kulturu, istorijska nasleđa gradova i zemalja koje posećujemo. Iako smo u Trebinju boravili kratko vreme, dovoljno je da steknemo takav utisak o njemu da ćemo mu se opet vratiti”, istakla je Hinjićeva i dodala da je ovo grad koji predstavlja spoj mediterana i orijenta, grad dobrog vina, sunca i platana.

Reporter “Politike” i pisac Mirjana Nikić kaže da je za nju poseban utisak saznanje šta je pjesnik Jovan Dućčić uradio za Trebinje i koliki je značaj njegove pisane riječi i misli za jedan region.

“Centar grada, izgradnja `Grada sunca`, vinarije, ostavština Jovana Dučića, hramovi su mesta koja smo posetili, ali koja mame na ponovni dolazak”, kaže Nikićeva i dodaje da će se Trebinje svakako naći među koricama njene buduće knjige, jer je to upravo ključna kockica koja je nedostajala u njenom mozaiku.

Oduševljenje ljepotama Trebinja izrazila je i novinar RTS-a Marija Miljević-Rajišić, koja je rekla da je prvi put u ovom gradu, ali sigurno ne i posljednji.

“Trebinje je divan grad. Bila sam u mnogim gradovima, ali ovaj ima neku posebnu lepotu. Za mene je to grad Jovana Dučića. Sva ta mesta koja smo obišli bude posebne emocije – Hercegovačka Gračanica, Stari grad, crkve, prelepi park, a mešavina kultura i religija je ono što Trebinje čini posebnim”, istakla je Rajišićeva.

Novinar “Večernjih novosti” Jelena Matijević kaže da je put u Trebinje svojevrsno hodočašće.

“Ovo je grad Jovana Dučića, Tvrdoša, Mrkonjića, na nekin način pod okriljem Svetog Vasilija Ostroškog, grad žilavke i grad, možda, najboljih ljudi koje sam do sada srela”, istakla je Matijevićeva.

Direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić kaže da je cijela turističko-novinarska priča započela na posljednjem Sajmu turizma u Beogradu, kada je trebinjska Turistička organizacija dogovorila saradnju sa novinarskim “Pres karavanom”.

Radić je istakao da je ovo jedan od načina da predstave ponudu grada Trebinja kako bi i na ovaj način privukli što više turista iz Srbije koja je veliko tržište.

On je podsjetio da Trebinje iz godine u godinu postaje sve traženija destinacija za turiste iz svih krajeva svijeta, napominjući da se posjete ne vežu samo za ljetni period, već i za cijelu godinu.

“U Trebinju je sezona produžena tako da smo za prva tri mjeseca ove godine imali 8.080 registrovanih noćenja što je za oko 26 procenata više nego za isti period prošle godine”, istakao je Radić.

“Pres karavan” iz Trebinja odlazi sutra ujutro.Srna