Naučni skupovi u Trebinju okupili eminentne stručnjake i naučnike

U Trebinju su danas počeli naučni skupovi “Memento – Jevto Dedijer” i “Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja – geneza i perspektive prostornog razvoja”, koji će u naredna tri dana okupiti više od 200 eminentnih stručnjaka iz geografske i drugih naučnih oblasti iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije.
Otvarajući skupove, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da je “Memento – Jevto Dedijer” naučni skup posvećen jednom od najznačajnijih naučnika s početka dvadesetog vijeka, čovjeku koji je u toku svog, kratkog životnog vijeka, ostavio bogat opus naučnih studija iz oblasti antropogeografije i geomorfologije.

“Zahvaljujući njegovim antropogeografskim studijima i literaturi koju nam je zavještao znamo svoje pretke dalje od trećeg i četvrtog koljena”, rekao je Banjak.

Banjak je ukazao i na značaj održavanja drugog naučno-stručnog skupa, ističući da će naučnici i eminentni stručnjaci raznih profila iz više evropskih zemalja prezentovati radove i praktična iskustva u namjeri da rasvijetle aktuelne momente u planiranju prostora.

On je dodao da je ovo dobra prilika da se nešto što je aktuelno uklopi sa osvjetljavanjem lika i djela naučnika koji je iz Hercegovine.

“Organizacijom ovih skupova, kao i onih koji su već održani ili će to biti u skorije vrijeme Trebinje se afirmiše kao ozbiljan kongresni centar”, rekao je Banjak.

O značaju skupova i razmjeni iskustava govorili su i dekan Geografskog fakulteta u Beogradu Dejan Filipović i predsjednik Asocijacije prostornih planera Srbije Miroslav Marić.

U okviru skupova biće potpisan i memorandum u poslovno-tehničkoj saradnji između Grada Trebinja i Geografskog fakulteta u Beogradu.

Organizatora skupova, koji se održavaju u Kulturnom centru, Muzeju Hercegovine i hotelu “Leotar” su Grad Trebinje, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu i Asocijacija prostornih planera Srbije.

Srna