Laketa:Granična policija više ne preuzima migrante

Načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa rekao je da već nekoliko dana migrante koje liše slobode na području istočne Hercegovine ne mogu predati Jedinici Granične policije BiH, već ih moraju dovoziti u Službu za poslove sa strancima u Trebinje što im predstavlja dodatni problem i troškove.
Laketa je novinarima danas u Trebinju istakao da je očito da službe na nivou BiH dodatno komplikuju problem migranata.
„Ne vidim razlog zašto ne možemo, kao što smo to i do sada radili, migrante da predajemo Jedinici Granične policije u zoni odgovornosti granice. Migranti su prešli državnu granicu . Nisu došli iz pravca Mostara, Jablanice, Nevesinje „, kaže Laketa i dodaje da su do sada imali korektnu i dobru saradnju sa Graničnom policijom.
On ističe da ih novonastala situacija zabrinjava i pravi problem.
„Za svako lice koje lišimo slobode na području druge policijske stanice moramo slati Jedinicu za podršku iz Trebinja da ih doveze u u ovaj grad gdje se jedino nalazi Služba za poslove sa strancima“, istakao je Laketa.
On dodaje da je očito da se na ovaj način komplikuje posao bezbjednosnim strukturama i službama.
Načelnik PU Trebinje je podsjetio da je u 2018. Godini na područje Hercegovine nelegalno ušlo oko 1. 350 migranata od kojih je Granična policija njih 99 prekršajno procesuirala, 190 lica je zatražilo azil, dok je u Crnu Goru vraćeno 1061. Lice.
Što se tiče bezbjednosti kada su migranti u pitanju, Laketa kaže da PU Trebinje nije imala većih problema po pitanju narušavanja javnoj reda i mira.
Rejting.info