I ovoga ljeta putarina 12 KM na putu Trebinje – Herceg Novi

Novljani, Trebinjci, ali i hiljade gostiju, koji dolaze ili odlaze sa crnogroske obale, i ovog će ljeta plaćati putarinu  za 12 km dugu dionicu Meljine–Petijevići, na putu Herceg Novi-Trebinje. Lokalna uprava Herceg Novi sa koncesionarom putnog pravca, kompanijom Univerzal Monte još  nije postigla dogovor oko ukidanja, ili makar umanjenja cijene karte za prolaz ovom putnom dionicom, kako je to najavila prije godinu.

Novljani, Trebinjci, ali i hiljade gostiju, koji dolaze ili odlaze sa crnogroske obale, i ovog će ljeta plaćati putarinu za 12 km dugu dionicu Meljine–Petijevići, na putu Herceg Novi-Trebinje. Lokalna uprava Herceg Novi sa koncesionarom putnog pravca, kompanijom Univerzal Monte još nije postigla dogovor oko ukidanja, ili makar umanjenja cijene karte za prolaz ovom putnom dionicom, kako je to najavila prije godinu.

Koncesionar potražuje višemilionski iznos da bi put “predao” Opštini Herceg Novi, dok Opština sa druge strane ne odustaje od inicijative da država preuzme upravljanje putem, budući da ga je proglasila magistralnim, kazao je Radiju Jadran, predsjednik Opštine, Stevan Katić:

– Sad se barata iznosom od oko 5 miliona eura, koliko koncesionar traži da mu se isplati. Mi pozivamo državu da to preuzme na sebe, da koristi naplatnu rampu kao novi granični prelaz, jer je sramota da na ulazima u Crnu Goru iz Hrvatske ili BIH imamo situaciju kao da ulazimo u neku afričku zemlju, a ne zemlju koja će sjutra biti članica EU – kazao je Katić.

Opština nije odustala ni od mogućnosti da sama ”gazduje” putem, ali još nije pronađeno dobro rješenje:

– Razgovaramo sa koncesionarom, pokušavamo i mi da nekako preuzmemo put i na neki način ukinemo naplatu putarine, makar u zimskom periodu, kao što smo uradili sa parkingom, pa da nešto nadoknadimo tokom ljeta. Radimo još neke analize, ali ne može preko noći ništa da se završi – navodi Katić.

Radio Jadran