Grad Trebinje ispunio obećanje – počinje isplata novčane pomoći osnovcima i srednjoškolcima

Svim osnovcima i srednjoškolcima koji se školuju u Trebinju, a nemaju roditelja ili imaju staratelja, te imaju jednog roditelja koji je penzioner ili ne radi, već od ponedjeljka, 30. aprila, počeće isplata novčane pomoći koju je obezbijedila Gradska uprava iz budžeta, potvrdio je danas novinarima gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
Grad Trebinje ovu pomoć nije obezbijedio samo za školarce sa područja ove lokalne zajednice, već će novac uplatiti i onima koji se školuju u Trebinju, a koji dolaze iz drugih hercegovačkih opština.

Petrović je napomenuo da će ukupno šezdesetoro djece imati finansijsku naknadu devet mjeseci, koliko traje školska godina i to četiri mjeseca za prvo polugodište i pet za drugo, s tim da će Gradska uprava djeci koja sada završavaju srednju školu bez obzira što su napunili 18 godina isplatiti pet rata.

Petrović je rekao da će porodice koje su se javile na javni poziv, a ispunjavaju uslove, dobiti mjesečno 100, 125 i 150 KM u zavisnosti u koju kategoriji spadaju, napominjući da će grad za ove namjene u 2018. godini izdvojiti 56.000 KM.

“Ovakvim programom podrške porodici istrajavaćemo sve do onog trenutka dok se ne bude iznašlo alternativno rješenje za zaposlenje tih roditelja i to je naš trajni zadatak. Najvažnije je da smo uputili tim porodicama pomoć koju do sada nisu imali”, rekao je Petrović i naglasio da gradska vlast služi da prepozna probleme i da ih kvalitetno rješava.

Petrović je napomenuo da je ovo 19. program u posljednjih godinu i po dana dana, koliko je na vlasti ova Gradska uprava, najavljujući nove koji će poboljšati kvalitet života porodice.

On je najavio pomoć za porodice koje imaju troje maloljetne djece čiji roditelji ne rade, a takvih je prema dosadašnjim saznanjima 11, te porodicama koje imaju djecu sa posebnim potrebama.

“Želimo da ove porodice pomognemo kvalitetnim zaposlenjem. Opredijelili smo se da maj bude mjesec rješavanja i ovih problema”, rekao je Petrović i dodao da će za ove kategorije biti upućen javni poziv.

Petrović je istakao da će Gradska uprava nastaviti sa prepoznavanjem problema porodice i da ih ne rješava pojedinačno već sistemski.

“Svaki slučaj koji se prijavi na javni poziv biće riješen, a ukoliko iz nekog razloga to ne uspiju da učine naći ćemo način da im pomognemno za ovu godinu”, istakao je Petrović.