Golić: Region očekuju velike suše i poplave – Hercegovina najugroženija /FOTO/

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upozorila je danas u Trebinju da će region u godinama koje dolaze trpjeti značajne posljedice klimatskih promjena – ogromne suše i poplave, napominjući da je Hercegovina regija koja je označena crvenom zonom i jedna je od najugroženijih.

Govoreći na konferenciji o klimatskim promjenama pod nazivom “Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu”, Golićeva je istakla da su posljedicama doprinijele visokotehnološki razvijene zemlje, te naglasila da je neophodno i prioritetno zaustaviti emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte i uraditi sve ono što eksperti dokumentima traže.

“Ukoliko bi sada sve sveli na minimum i normalu u narednih 15 godina ne bismo osjetili pozitivne pomake. To govori kakva je situacija. Naš cilj jeste da kroz određene dokumente i sredstva globalnog fonda za klimatske promjene učinimo sve kako bismo se adaptirali na klimatske promjene koje će biti ekstremne u narednim godinama”, rekla je Golićeva.

Ona je napomenula da je jedan od koraka ka ublažavanju posljedica energetski opremiti objekat – utopliti ga i preći sa fosilnih goriva na obnovljive izvore.

“Kao kontakt osoba za Konvenciju o klimatskim promjenama za BiH, ulažem maksimalne napore za uspostavljanje efikasnih mehanizama finansiranja adaptacije na klimatske promjene”, istakla je Golićeva i dodala da je današnja konferencija prilika da se dijalogom i razmjenom iskustava sagleda klimatska realnost u regionu i pozicija BiH u klimatskim procesima.

Ona je napomenula da je BiH jedina u Evropi uspjela dobiti donatorska sredstva iz Zelenog klimatskog fonda i to kroz projekat “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljenika u BiH”.

Golićeva je zahvalila ambasadoru Švedske u BiH Andersu Hagelbergu, koji prisustvuje Konferenciji, za pomoć Vladi Republike Srpske i Ministarstvu, prvenstveno kod izrade strategija i dokumenta koji su neophodni da bi se moglo za sredstva aplicirati kod fondova.

Ambasador Švedske Anders Hagelberg istakao je da mu je drago što prisustvuje skupu, ističući da su klimatske promjene globalna pojava i da se svi moraju angažovati na pronalaženju načina kako rješavati to pitanje.

“Ovo pitanje bi se trebalo nalaziti na vrhu prioriteta među političarima i veoma mi je drago što vidim toliki angažman i predanost Golićeve, jer ovakva vrsta borbe protiv klimatskih promjena mora biti predvođena politikom”, istakao je Hagelberg i dodao da Švedska želi dati doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je Golićevoj, direktoru Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđanu Todoroviću koji su zajedno sa Javnom ustanovom “Ekologija i bezbjednost” iz Trebinja glavni nosioci ove aktivnosti.

“Grad Trebinje i okolina imaju velike probleme kada su u pitanju klimatske promjene – ljeti temperatura premašuje 40 stepeni i suočavamo se sa desetinama požara. Ova konferencija je od velikog značaja i nadamo se da ćemo donijeti neke zaključke koji će doprinijeti bar malo da se utiče na dalje širenje klimatske promjene. Ako svi ne budemo učestvovali po ovom pitanju, mislim da ćemo dugoročno imati velike probleme”, rekao je Ćurić.

Direktor Javne ustaove “Ekologija i bezbjednost” Stevan Bekan izrazio je zadovoljstvo što je Trebinje domaćin skupa na kojem će se govoriti o veoma važnoj temi za čovječanstvo.

Na Konferenciji učestvuju eksperati za klimatske promjene iz Srbije, Crne Gore, BiH, Republike Srpske i Hrvatske.

Srna