Draganu Kovaču “Zlatna značka” za književni opus

Dragan Kovač iz Trebinja dobitnik je priznanja Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije koja se dodjeljuje istaknutim ličnostima koji su dugo godina radili na afirmaciji kulturnih vrijednosti.


Kovač, koji je po zanimanju doktor medicinskih nauka, specijalista za urgentnu medicinu, prije pet godina, ne planirajući takav slijed događaja, uspješno je počeo da se bavi književnim radom i napisao tri romana i tri zbirke pripovijedaka.

Kovač je rekao Srni da ga veoma raduje ovo priznanje koje je za njega potvrda da je na pravom putu, ističući da je zadovoljstvo naći se među imenima iz svih oblasti stvaralaštava koji predano rade na čuvanju kulturne baštine i ljubavi prema svom narodu i domovini.

“Ova nagrada je za mene satisfakcija pogotovo što ja dolazim iz Republike Srpske, iz jednog manjeg mjesta – Trebinja, bez obzira što je to grad kulture”, istakao je Kovač.

Prema njegovom mišljenju, žiri je uzeo u obzir njegov cjelokupan književni opus, ali je akcenat na posljednjem romanu “Pogaženi testament” koji predstavlja romansiranu biografiju Trebinjca Luke Ćelovića, najvećeg dobrotvora beogradskog Univerziteta.

Za samo tri godine Kovač je napisao tri romana “Dnevnik nesna”, “Pismo papi” i “Pogaženi testament”, te tri zbirke pripovijedaka “Izložba kliničkih slika”, “Epitaf” i “Nepotpisane priče”.

Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije dodjeljuje se od 1976. godine za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti – za nesebičan, predan i dugotrajan rad.

Zlatnu značku dodjeljuju Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Nagrada dobitnicima biće uručena 15. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu u
12.00 časova.SRNA