Branimir Tamindžija na sastanku u Trebinju: “Pravo na ličnu invalidninu prvi put u istoriji Srpske”

Odluka Vlade Republike Srpske o primjeni prava na ličnu invalidninu predstavlja veliki napredak u oblasti socijalne zaštite, ocijenjeno je danas u Trebinju na sastanku Centra za koordinaciju i podršku licima sa invaliditetom istočne Hercegovine.
Branimir Tamindžija, predsjednik Centra koji okuplja 13 organizacija i 2.500 lica sa invaliditetom, pohvalio je odluku Vlade, navodeći da je ovo prvi put u istoriji Srpske da se donosi odluka o pravu na ličnu invalidninu koja će od 1. jula biti u primjeni.

“Pravo na ličnu invalidninu predstavlja krunu dosadašnjeg zalaganja da bude obezbijeđen minimum socijalne sigurnosti i prvi korak u obezbjeđivanju sredstava za konkretnu pomoć krajnjim korisnicima – licima sa invaliditetom sa najtežim stepenom invalidnosti, koja do sada to pravo nisu imala”, rekao je Tamindžija.

On je pojasnio da ovom odlukom nisu obuhvaćeni paraplegičari, oboljeli od multiple skleroze i distrofičari.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da bude upućen zahtjev Vladi Republike Srpske za formiranje jedinstvene komisije za procjenu invaliditeta.

U Republici Srpskoj će od 1. jula biti u primjeni pravo na ličnu invalidninu.

Ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koja zavise od pomoći i njege druge osobe. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

/SRNA/