Agrarni fond Grada Trebinja ponovo dijeli pomoć

Agrarni fond grada Trebinja podijelio je danas dvadeset paketa od po pet košnica pčelarima početnicima iz Trebinja, a uskoro slijedi i podjela isto toliko košnica za još dvadeset pčelara.


Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je istakao da je ovaj fond za cjelikupan projekat izdvojio oko 20.000 KM, odnosno da je pomoć za svakog pčelara oko 500 KM.

Dutina je istakao da su košnice dobili oni pčelari koji imaju od jednog do dvadeset pčelinjih društava, napominjući da su morali biti članovi nekog pčelarskog udruženja u Trebinju.
„Na ovaj način smo željeli da pomognemo onim pčelarima koji tek počinju da se bave pčelarstvo i imaju manji broj košnica“, kaže Dutina i ističe da će sličnih projekata biti i u narednom periodu.
Dutina je napomenuo da se na javni poziv iz prošlog mjeseca prijavilo 37 pčelara početnika, od kojih šest nije ispunjavalo uslove, jer je ranije dobijalo pomoć Fonda.

„Biće podijeljeno dva puta po dvadest paketa.U narednom periodu podijelićemo još dvadeset paketa košnica za jedanaest trebinjskih pčelara koji su ispunili uslove predhodnog poziva i devet koji ispune uslove javnog poziva koji ćemo raspisati“, objasnio je Dutina.

On je rekao da će Agrarni fond organizovati i radionicu o pčelarenju, jer je cilj da se pčelarstvo i dalje razvija u Trebinju, pošto je med jedan od prepoznatljivih brendova Hercegovine.

Trebinjski pčelari su zahvalili Agrarnom fondu na pomoći ističući da im mnogo znače ovakve donacije za koje ne moraju imati dodatne troškove.
I Neđo Cerovina koji ima pet pčelinjih društava ističe da mu je današnja donacija dobrodošla da proširi pčelinjak i da mu je ovo prva pomoć koju dobija od nekoga.

Prema riječima Aleksandra Gajića, oca petoro djece, njegova porodica je počela nedavno da pčelari.

„U početku je malo teško, ali trudom i uz ovu današnju pomoć imamo šansu da nastavimo započeto i umnožavamo broj društava“, rekao je on.
Košnice za pčelare uradila je trebinjska stolarska radionica.
Agrarni fond Grada Trebinja  čestim donacijama  želi da pomogne razvoj poljoprivrede na području Trebinje,  a prije nekoliko dana pozvali su sve poljoprivreednike da se jave ukoliko su zainteresovani  da im se besplatno zemlja obradi, kosi trava i balira sijeno traktorom koji je nedavno fond nabavio.

Agrarni fond Grada Trebinje jedini na području Republike Srpske na ovakav način pomaže razvoj poljoprivrede.

Rejting.info