U Trebinju postavljen kamen temeljac za spomen – sobu

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predstavnici boraca danas su u ovom gradu položili kamen temeljac za spomen-sobu palim borcima iz proteklog rata.


Kamen temeljac je položen na Cvjetnom trgu pored Spomenika braniocima Trebinja, u okviru obilježavanja Dana Trebinjske brigade.

Petrovića je novinarima rekao da će ovo biti jedna od najljepših spomen-soba u Republici Srpskoj koja će biti izgrađena do kraja godine u kojoj će biti postavljene fotografije svih poginulih boraca u Trebinju, kao i palionica svijeća.

“Važno je da svake godine unapređujemo proslavu dana Trebinjske brigade kako bi se podsjetili na herojstvo ove birigade koja je čvrsto stajala na 80 kilometara liniji dugačkog fronta, a o čijoj hrabrosti govori i orden predsjednika Republike Srpske koji je dobila kao najzaslužnija brigada za odbranu Republike”, rekao je Petrović.

On je istakao da će se svi i u buduće s poštovanjem sjećati saboraca koji su pali za odbranu Republike Srpske i Trebinja.

“Neophodno je da budući naraštaji znaju da je Republika Srpska nama prioritet i moramo je svakim danom graditi i unapređivati”, istakao je Petrović.

Govoreći o položaju boračke populacije, Petrović je istakao da je Gradska uprava izdala katalog o socijalnim programima grada Trebinja kojih je ukupno 25, navodeći da su tri nova u izradi, te da su njima značajno obuhvaćene boračke kategorije.

“Nemoguće je riješiti tolike nagomilane probleme, ali mi smo uveli sistemski rad i želimo da prepoznamo sve kategorije kojima je pomoć potrebna, i porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali i da riješimo probleme žena umrlih boraca proteklog rata, koje nemaju nikakva primanja”, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinja Pero Mišeljić je izrazio veliku zahvalnost Gradskoj upravi koja pomaže ovu populaciju.

Mišeljić je istakao da je idejno rješenje za spomen-sobu uradilo preduzeće “Kontura”, te da će po svim arhitektonskim parametrima ovo biti moderan objekat u obliku suze.

“Na ovaj način želimo da se odužimo za nemjerljiv dobrinos svim boraca u odbrani Republike Srpske, naročito onima koji su u njene temelje ugradili svoje živote”, rekao je Mišeljić.

Izgradnju spomen-sobe zajedno će finansirati Grad Trebinje i Boračka organizacija grada.

Dan Trebinjske brigade i 26. godišnjica od formiranja ove jedinice Vojske Republike Srpske danas je nastavljena okupljanjem bivših boraca i gostiju u krugu nekadašnje kasarne “Luka Vukalović”, nakon čega je u Crkvi Svetog cara Lazara služen pomen borcima jedinice palim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Poslije polaganja cvijeća u spomen-sobi Trebinjske brigade, izvršeno je postrojavanje boraca i organizovan defile veterana gradskim ulicama.

Program je završen u ljetnoj bašti hotela “Platani” ručkom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Organizator obilježavanja 26 godina Trebinjske brigade je Gradska boračka organizacija Trebinje.

Rejting.info