Ruska humanitarna misija finansira solarne panele na Domu zdravlja u Bileći

Na dvije zgrade Doma zdravlja u Bileći uskoro će biti postavljeni solarni paneli koje će u potpunosti finansirati Ruska humanitarna misija, što će znatno doprinijeti smanjenju troškova struje i olakšati funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.

Procjenjuje se da je investicija vrijedna od 80.000 do 100.000 evra i prva je ovakve vrste u Republici Srpkoj koju finansira ova ruska nevladina organizacija.

Direktor bilećkog Doma zdravlja Slavko Boljanović rekao je novinarima da će na velikoj zgradi biti ugrađeni paneli koji će proizvoditi oko 50 kilovata struje, dok će na maloj zgradi proizvoditi oko 10 kilovata i imaće akumulatorsku stanicu.

Boljanović je dodao da će im realizacija ovog projekta mnogo značiti, prvenstveno kada je riječ o računima za električnu energiju, koji su mjesečno iznosili oko 5.000 KM.

„Mislim da ćemo te račune dobro smanjiti. Trenutno za utrošenu električnu energiju dugujemo tridesetak hiljada KM, što nam i stvara ogroman problem u funkcionisanju“, rekao je Boljanović.

Projekat je urađen, a radove će izvoditi firma „Telefon inženjering“ iz Beograda.

Izvršni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Polkovnikov je istakao da mu je drago što će finansirati projekat koji će doprinijeti boljem funkcionisanju zdravstvene ustanove u jednoj maloj opštini, te napomenuo da im se za pomoć obratio menadžment Doma zdravlja u Bileći.

„Ovo je prvi projekat u Republici Srpskoj koji mi finasiramo, a odnosi se na solarne panele, ali nije jedini, jer imamo planove za investiranje i u zdravstvo i obrazovanje“, rekao je Polkovnikov.

On kaže da su u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske razmatrali neke projekte koje se tiču medicine, pojašnjavajući da je u planu da rade „pokretnu bolnicu“, gdje bi zajedno ekipe ljekara iz Rusije i Republike Srpske pružale pomoć pacijentima u teško dostupnim krajevima.

„To će biti ljekari opšte prakse i osnovnih specijalističkih grana“, kaže Polkovnikov.

Spona između Doma zdravlja u Bileći i Ruske humanitarne misije bili su Bilećanin Dejan Radmilović i Branimir Nešić koji rade u advokatskoj kancelariji Gorana Petronijevića u Beogradu.

Radmilović kaže da sarađuje sa ovom organizacijom i da je nakon saznanja da planiraju finansiranje nekih projekata u Republici Srpskoj zamolio da jedna investicija dođe u Bileću.

Predstavnik izvođača radova Nikola Šakan, kaže da će projekat početi vrlo brzo i da će biti završen najduže za dva mjeseca.

On je istakao da je oprema vrlo kvalitetna, a da je ova firma sa velikim iskustvom i sa više od 1.000 realizovanih ovakvih sistema.