Ministar Djokić: Zakon o javnim nabavkama izazvao negativne posljedice po RiTE Gacko

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Gacku da je Zakon o javnim nabavkama BiH izazvao negativne posljedice po Rudnik i Termoelektranu /RiTE/ „Gacko“, ali da uprava i Vlada Republike Srpske neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja u ovom energetskom gigantu.


Đokić je istakao da, nalažući određene procedure, Zakon o javnim nabavkama BiH ne štiti javni interes i njegovom primjenom su ovo, ali i neka druga preduzeća oštećena, zbog čega je neophodno da se „ozbiljno pretrese“ i donesu praktična i bolja rješenja koja bi bila u interesu preduzeća.

„Zakon u velikoj mjeri mora da prepozna interes države i da je maksimalno zaštiti. Primjenjujući ovakav zakon dolazimo do problema kakvi su nastupili u RiTE `Gacko`“, rekao je Đokić nakon razgovora sa upravom RiTE „Gacko“ i predstavnicima matičnog preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“.

RiTE „Gacko“ krajem prošle godine pokrenulo je pred Sudom BiH upravni spor protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH zbog „nezakonito provedenog postupka“ po žalbama firme „Niskogradnja Marjanović“ iz Prijedora, čime je rad ovog energetskog preduzeća doveden u pitanje.

Kako bi se obezbijedio ugalj za nesmetan rad Termoelektrane „Gacko“, radove otkrivke je trebalo izvršiti najkasnije do novembra prošle godine, što je, kako kažu u ovom preduzeću, onemogućila Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nezakonitim rješenjima da se sprovede postupak javne nabavke.

Đokić je naglasio da je jedan od problema sa kojim se RiTE „Gacko“ susreće i rad sudova u rješavanju upravnih postupaka.

„Imamo višemjesečno rješavanje sudskih procesa u ovom prizvođaču električne energije koji bi, prema pravilu, trebalo da budu riješeni u roku od 30 dana. Sud BiH to ne radi, zbog čega ovo preduzeće ima probleme“, rekao je Đokić i naglasio da će se morati reagovati u vezi sa ovim pitanjem i tražiti izmjena propisa i ažurnost sudova.

Prema njegovim riječima, uprava RiTE „Gacko“ će, uz pomoć Vlade Srpske, pronaći način da nesmetano i bez problema radi, uprkos svim problemima sa kojima se u prethodnom periodu susretala u vezi sa otkopom uglja i snabdijevanjem Termoelektrane ovim energentom.

Đokić je podsjetio da je Vlada Srpske prošle sedmice donijela zaključak prema kojem je naložila RiTE „Gacku“ da, u skladu sa zakonom, preduzme sve mjere da se obezbijedi nesmetana proizvodnja i dovoljne količine energije u okviru planskih vrijednosti.

„Preduzeće je pretrpjelo veliku štetu što nije planiralo kapitalni remont u prošloj godini i što nije ove godine realizovan, a to nosi određenu vrstu rizika za stabilan rad RiTE u ovom i narednom periodu“, rekao je Đokić.

Đokić je pohvalio rad uprave RiTE „Gacko“ ukazujući na visok nivo posvećenosti radu i rješavanju složenih problema sa kojima se susreću.

„Kod njih vidim entuzijazam i spremnost za iznalaženje rješenja i očekujem da će to oni uspješno i završiti“, naglasio je Đokić.

Direktor RiTE „Gacko“ Miodrag Šešlija istakao je da ima dovoljno uglja do početka redovnog remonta koji je planiran za 3. avgust, ali da će rad ovog preduzeća biti doveden u pitanje ukoliko se ne riješe problemi vezani za otkrivku uglja koji traju već nekoliklo mjeseci.

Srna